Читај ми!

Лавров: Русија неће притискати Асада

Не постоји никаква шанса да Москва каже сиријском председнику Башару ел Асаду да поднесе оставку, каже руски шеф дипломатије Сергеј Лавров. Није на нама да одлучимо ко треба да води Сирију. То је на Сиријцима, поручио Лавров.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да нема апсолутно никаквих шанси да Москва каже сиријском председнику Башару ел Асаду да поднесе оставку.

Лавров је рекао за Би-Би-Си да Русија не учествује ни у каквој игри промене сиријског режима.

Главна опозициона група Сиријска национална коалиција, подсећа Би-Би-Си, дуго је инсистирала да председник Асад мора да оде пре него што започну било какви мировни разговори.

Лавров је дао изјаву уочи посете Лондону наредне седмице где ће разговарати с британским колегом Вилијамом Хејгом.

Обе земље саопштиле су да ће главна тема разговора бити сиријска криза. Русија је, како подсећа британски јавни сервис, близак сарадник сиријске владе и главни снабдевач те земље оружјем.

"Могу само да кажем да није на нама да одлучимо ко треба да води Сирију. То је на Сиријцима", поручио је Лавров и истакао да се Русија противи мешању у унутрашње сукобе.

Лавров сматра да Русија и Британија немају различите ставове о коначном циљу који се жели постићи у Сирији.

"Обе земље желе да Сирија буде јединствена, демократска. Обоје желимо да сиријски народ слободно изабере начин на који жели да води земљу", оценио је Лавров.

"То је руски став откако је криза почела", додао је руски шеф дипломатије.

Лавров је поздравио неке "конструктивне елементе" недавних ставова Сиријске националне коалиције, напомињући да је њен лидер говорио о интересу да се води дијалог.

Он ће о томе, како је рекао, разговарати с Хејгом.

Од марта 2011. године, када је почео устанак у Сирији, према проценама Уједињених нација, живот је изгубило више од 70.000 људи, око милион Сиријаца је због сукоба побегло у иностранство, а око 2,5 милиона је интерно расељено.

Хуманитарна организација "Лекари без граница" саопштила је јуче да се здравствени систем у Сирији, због сукоба, распао.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару