Читај ми!

Две Кореје, технички, у рату

Северна Кореја поручила да због нових санкција Уједињених нација прекида све споразуме о ненападању који су постигнути са Сеулом, као и "врућу линију" за ванредне ситуације, и поново је запретила нуклеарним ратом. Кина позвала све релевантне стране на уздржаност.

Због нових санкција Уједињених нација, Северна Кореја поручила да прекида све мировне споразуме са Јужном Корејом, као и "врућу линију" за ванредне ситуације и поново запретила нуклеарним ратом.

Пјонгјанг "прекида све споразуме о ненападању који су постигнути између Северне и Јужне Кореје", саопштио је државни Комитет за мирно уједињење Кореје, јавила је агенција Франс прес.

У саопштењу се истиче да ће сви споразуми, као и примирје постигнуто између две земље 1953. године, којим су окончана непријатељства у Корејском рату, престати да важе од понедељка, а да се врућа линија прекида одмах.

Такозвана врућа линија успостављена је 1971. године, а Пјонгјанг ју је прекидао већ пет пута, при чему је последњи пут то учинио 2010. године.

Севернокорејски комитет осудио је резолуцију усвојену у Уједињеним нацијама као доказ да су Вашингтон и његове "марионете" у Сеулу чврсто решени да започну сукоб.

На севернокорејској државној телевизији објављено је да је резолуција доказ да су Вашингтон и његове марионете у Сеулу Чврсто решени да започну сукоб и да ће се са њима рачини поравнавати искључиво силом.

"Односи Северне и Јужне Кореје толико су већ прешли опасну линију да се више не могу поправити и сада влада изузетно опасна ситуација у којој би нуклеарни рат могао да избије сваког часа", истиче се у саопштењу.

Председница Јужне Кореје Парк Геун Хје истакла је да ће учинити све да та земља буде јака и безбедна.

"Спремни смо да сваког часа одговоримо на провокације Северне Кореје", рекла је геун Хје.

Савет безбедности УН јуче је појачао санкције Северној Кореји због нуклеарне пробе коју је та земља извела 12. фебруара, а Пјонгјанг је, и пре него што су нове мере усвојене, запретио да ће извести превентивни нуклеарни напад на САД и све друге "агресоре". Кина је позвала Северну Кореју на уздржаност.

Кина позива на уздржаност 

Представница Министарства спољних послова Кине Хуа Чунинг у Пекингу позвала је све релевантне стране на мир и уздржаност и на избегавања акција које би могле даље довести до ескалације напетости.

"Тренутна ситуација на полуострву је комплексна и осетљива" због чега Кина изражава забринутост, рекла је Хуа Чунинг.

Пекинг је, подсећа Асошиејтед прес, једини велики савезник Пјонгјанга и његов највећи трговински партнер и највећи снабдевач енергијом.

Кина је, међутим, у четвртак гласала за резолуцију којом су појачане санкције Северној Кореји због тога што је прошлог месеца извела нуклеарну пробу.

"Ми верујемо да је резолуција избалансирана", рекла је Хуа Чунинг на редовном брифингу за новинаре. "Кина је објективна и искрена по том питању и имала је конструктивну улогу приликом дискусија на Савету безбедности", додала је Хуа.

Кина је увек озбиљно спроводила резолуције Савета безбедности Уједињених нација, напоменула је Хуа и истакла кинеско залагање за наставак разговора шест страна о Северној Кореји.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару