Читај ми!

Румунија и Бугарска (не)спремне за Шенген

Због противљења Немачке, одложен пријем Бугарске и Румуније у шенгенску зону. Европска комисија потврдила да две државе испуњавају услове, али је Немачка запретила ветом. Румунија и Бугарска тврде да су спремне.

Министри унутрашњих послова земаља чланица Европске уније разговарали су у Бриселу о уласку Румуније и Бугарске у шенгенски простор, али су одложили доношење одлуке. Европска комисија је потврдила да две државе испуњавају услове, али је Немачка запретила ветом.

Шенгенском простору за сада припадају 22 земље ЕУ, али и Швајцарска, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн. Ирска и Велика Британија, иако чланице Уније, нису потписнице Шенгенског споразума.

Кипар нема изгледе да приступи, јер му је северни део окупирала Турска. Румунија и Бугарска тврде да су спремне.

Бугарски министар унутрашњих послова Цветан Цветанов каже да је важно наставити операциону полицијску сарадњу и чувати спољне границе ЕУ. Он наглашава да је Бугарска све те критеријуме испунила.

Најважнији критеријум за приступање Шенгену јесте способност земље да заштити своје границе према земљама које нису чланице Уније, како би се спречили илегално усељавање и организовани криминал.

Румунски цариник Маријан Цараску каже да Румунија има најдужу спољну границу у ЕУ и да зато морају да буду зид онима који би да шверцују оружје и муницију или да се илегално усељавају.

Према његовим речима, румунска гранична полиција је за то одлично припремљена.

Немачка не мисли да су најмлађе чланице за то спремне.

Немачки министар унутрашњих послова Ханс-Петер Фридрих рекао је да је важна укупна политичка ситуација у тим земљама.

"Има напретка у борби против корупције, али и још слабих тачака, нарочито у функционисању правосудног система. И зато морам јасно да кажем – још није време", нагласио је немачки министар.

Немачка не прихвата ни идеје о парцијалном Шенгену, који би се односио само на ваздушне и морске граничне прелазе. Нарочито се страхује од илегалних улазака из Украјине и земаља Западног Балкана. И Румунија и Бугарска излазе на Црно море и налазе се на важним путевима трговине људима, оружјем и дрогом.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару