Читај ми!

Ритуални испраћај за чешког председника

Више од 300 демонстраната окупило се испред председничког замка у Чешкој, како би прославили одлазак председника Вацлава Клауса. Демонстранати су симболично полагали нарцис, венце и пенкала под ноге пантомимичара прерушеног у Клауса и са Карловог моста бацили Клаусову лутку, као знак да после тмурне зиме долази пролеће.

Од чешког председника Вацлава Клауса, последњег дана мандата, са нарцисом у рукама опростило се више од 300 демонстраната, који су лутку одлазећег председника бацили у Влтаву, као што се некада у пролеће бацала Морана.

Догађај су, на чуђење туриста, започели поподне испред прашког председничког замка Храдчани полажући нарцисе и венце, али и хемијске оловке и пенкала под ноге пантомимичара прерушеног у Клауса.

Цвет нарциса алузија је на пословичну егоцентричност Вацлава Клауса, пенкала на чувени видео снимак чешке телевизије који је обишао свет и постао хит на интернету, како чешки председник током посете Чилеу на конференцији за новинаре ставља у џеп протоколарно скупоцено пенкало.

"Циљ догађаја је да изразимо олакшање што Вацлав Клаус одлази са високе функције, да билансирамо његов учинак, а пре свега да се ритуално осигурамо да се више у чешку политику не врати", рекао је Вацлав Њемец из невладине организације Прашки форум, која је један од организатора.

Демонстранати су се у веселој поворци спустили са брда на којем је замак до Влтаве и са Карловог моста бацила Клаусову лутку као Морану у Влтаву, знак да после тмурне зиме дефинитивно долази пролеће.

Међу противницима који су прослављали Клаусов одлазак са чела државе био је и "атентатор" на Клауса, младић који се прошле јесени у Храстави провукао између телохранитеља и масе и Клауса гађао симболично из пластичног пиштоља.

Вацлав Клаус је од 2005. године, када је то први пут формулисао јасно на самиту Савета Европе у Варшави, невладине организације и грађанско друштво, заједно са новинарима и еколозима, убрајао у највеће непријатеље човечанства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару