Позитиван сигнал јачању јединства ЕУ

Вишеградска група, Немачка и Француска су за интеграцију ЕУ, поручено са састанка у Варшави. Заједно желимо да преузмемо одговорност и за безбедност Европе, рекла Ангела Меркел. Европско јединство треба градити уз помоћ монетарне и економске уније, конкурентних привреда земаља чланица и јачањем капацитета у одбрани, рекао Доналд Туск.

Немачка, Француска и земље Средње Европе спремне су да дају позитивни подстрек јачању јединства Европске уније и даљи процес европске интеграције, главни је сигнал са састанка премијера Вишеградске четворке с немачком канцеларком и председником Француске у Варшави. 

Председник Пољске Броњислав Коморовски апеловао је у Варшави да Европска унија остане отворена за своје даље ширење јер то Унији даје глобалну снагу.

"Дубља интеграција Европе треба да буде ојачана отвореношћу. Спремност за даље ширење и придруживање суседних земаља нужни су да Унија постане јача на глобалној сцени", казао је Коморовски премијерима земаља Вишеградске четворке и Немачке, и председнику Француске.

Сусрет са председником Пољске био је завршна тачка програма варшавског самита премијера Мађарске Виктора Орбана, Словачке Роберта Фица, Чешке Петра Нечаса, Пољске Доналда Туска, канцеларке Ангеле Меркел и председника Франсоа Оланда.

"Снага европског пројекта најбоље се види тамо где су људи лишени његових достигнућа, где немају мир, безбедност, слободу кретања или правну државу", рекао је Коморовски.

Пољски председник изразио је наду да ће наредни месеци бити прекретница у односу Уније са источним партнерима - бившим совјетским републикама, а Украјина ће испунити обећања и потврдити свој европски избор.

"Сложили смо се да данас европско јединство треба да градимо уз помоћ три оруђа - монетарне и економске уније, конкурентних привреда земаља чланица и јачања европских способности и капацитета у одбрани", казао је новинарима после састанка премијер Пољске Доналд Туск.

"Желимо да нас Европа шити од економских тешкоћа, од монетарне нестабилности и претње да ће се погоршати животни стандард наших грађана", казао је француски председник Франсоа Оланд.

Додао је да је пажња на овом самиту посвећена и Пакту стабилности ЕУ који треба што пре спровести, и еврофондовима, уз обавезу да Европски парламент што пре донесе буџет ЕУ за период од 2014. до 2020. године.

"Надам се да ће буџет бити усвојен под председавањем Ирске, до краја јуна", казала је немачка канцеларка Ангела Меркел.

"Данас је јасно да ниједна од држава није у стању да сама одговри на изазове. Заједно желимо да преузмемо одговорност и за безбедност Европе. Та сарадња мора да буде јача", рекла је Ангела Меркел.

Министри одбране чланица Вишеградске четворке који су се у Варшави састали с колегама из Немачке и Француске, потписали су споразум о намери да се до 2016. године формира заједничка Вишеградска борбена група у којој би ујединили капацитете а која би била на располагању ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару