Читај ми!

Насиље погађа 40 одсто жена у свету

Током живота 40 одсто жена у свету је жртва насиља, злостављања или сакаћења, саопштила директорка агенције УН за жене Мишел Башле. На отварању скупа Комисије УН за статус жена, Башле очекује да ће бити усвојен завршни документ који ће допринети "напретку у борби против насиља над женама".

Студије Светске здравствене организације и других тела показују да се с насиљем током живота суочава у просеку 40 одсто жена, док је тај проценат у неким државама и 70 одсто, саопштила је директорка агенције УН за жене Мишел Башле.

У говору на отварању двонедељеног скупа Комисије УН за статус жена у Њујорку, Мишел Башле је рекла да конференција представља јединствену прилику за све земље да се позабаве "тим најдубљим угрожавањем људских права и достојанства".

Бешле се нада да ће на конференцији бити усвојен завршни документ који ће допринети "напретку у борби против насиља над женама".

Када је Комисија о статусу жена пре десет година почела да се бави насиљем над женама, владе у свету нису могле да се споразумеју о завршном документу због неслагања на пољу сексуалног образовања, права на репродуктивно здравље и захтева који су се односили на традицију, културу и религију.

Неименоване дипломате сада наводе да се Ватикан, Иран и Русија противе нацрту завршног документа у којем се наводи да религија, обичаји и традиција не могу да буду изговор за изостанак кажњавања насиља над женама.

Исте државе противе се томе да се приморавање на сексуалне односе у браку сматра силовањем.

Конвенцију УН о елиминацији свих облика дискриминације над женама ратификовало је 187 земаља, а Савет безбедности УН сада сексуално насиље сврстава у видове ратне тактике.

Ипак, према њеним речима, више од 600 милиона жена и даље живи у земљама у којима се насиље у породици не сматра злочином.

На конференцији у Њујорку учествује више од 6.000 представника цивилног друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару