Контаминиран кукуруз из Србије

Повишен ниво афлатоксина Б1 у кукурузу који је Немачка увезла из Србије. Тај кукуруз користи се као сточна храна. Нема опасности за становништво, тврде власти Хановера.

Немачке власти саопштавају да су откриле повишен ниво афлатоксина Б1 у кукурузу увезеном из Србије, који се користи као сточна храна.

У Доњу Саксонију увезено је 45.000 тона кукуруза из Србије, јавља Асошиејтед прес.

Око 10.000 тона испоручено је произвођачима хране за свиње, говеда и живину у Немачкој и Холандији.

У кукурузу из Србије количина афлатоксина Б1, који важи за једну од најканцерогенијих материја у природи, износила је 0,204 милиграма по килограму, показују подаци немачког министарства пољопривреде, преноси лист Шпигл. Тај токсин је прво изолован у непрерађеном млеку са фарми које су користиле заражену сточну храну.

Власти у Хановеру тврде да због афлатоксина у сточној храни нема опасности за становништво.

Немачко министарство је, такође, оценило да је угроженост потрошача млека и млечних производа "мало вероватна" пошто у млекарама, у млеку приређеном за конзумирање, нису нађене вредности афлатоксина изнад дозвољених.

И у случају меса, према првим проценама, не постоји ризик за потрошаче, а сва газдинства која су купила заражену сточну храну су подвргнута строгој контроли, истакло је министарство.

Шпигл подсећа да је проблем са афлатоксином у млеку у земљама Балкана у центру пажње још од почетка фебруара. Додаје се да је расправу о безбедности намирница додатно подгрејала и афера са коњским месом које је, са лажном декларацијом, продавано у низу европских земаља.

Немачки парламент је 28. фебруара увече одлучио да убудуће јавност мора да буде обавештена не само када постоји сумња у угрожавање здравља грађана намирницама, већ и када постоји оправдана сумња да неко у тој области обмањује јавност, подсећа Шпигл.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару