Роза Паркс овековечена у Конгресу

У згради Конгреса САД откривена статуа активисткиње Розе Паркс, која је 1955. године одбила да уступи место белцу у аутобусу, што је била прекретница за грађанска права Афроамериканаца. Церемонији присуствовао и Барак Обама који је истакао да је Роза Паркс заслужила место међу људима који су обликовали историју САД.

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама присуствовао је у згради Конгреса откривању статуе активисткиње Розе Паркс, чије је одбијање да уступи место белцу у градском атобусу 1955. године означило прекретницу за грађанска права Афроамериканаца.

Обама је на церемонији откривања статуе рекао да је ова активисткиња сада заузела заслужено место међу оним људима који су обликовали историју САД.

"Чинимо добро тиме што постављамо њену статуу овде, али највише што можемо да учинимо у част сећања на њу је да пренесемо даље моћ њених принципа и храброст рођену из убеђења", рекао је Обама.

Откривању статуе висине 2,7 метара у згради Конгреса присуствовао је и вођа мањине у Сенату Мич Маконел и председник Представничког дома Џон Бејнер.

Роза Паркс је била ухапшена зато што није уступила место белом путнику у аутобусу у Монтгомерију, у држави Алабами. Тиме је покренут бојкот аутобуског саобраћаја у том граду који је трајао више од годину дана.

То је био један од највећих и најуспешнијих покрета против расне сегрегације, а који је промовисао младог свештеника Мартина Лутера Кинга, једног од организатора бојкота, у вођу борбе за грађанска права.

Роза Паркс је прва Афроамериканка која има статуу у холу Капитола. Њена статуа придружила се бисти још једне црне активисткиње, Содјорнер Трут, која се налази у Центру за посетиоце у Капитолу.

Реа Мекали, нећака Розе Паркс, рекла је данас да је Роза Паркс чувала за себе многа ужасна искуства, јер је желела да заштити своју родбину од страшних детаља који су у вези са њеном борбом.

"Нису са децом причали о томе. Сви су желели да то забораве и да то ставе под тепих", навела је Мекали.

Роза Паркс је и раније добила признања у Вашингтону, председничку Медаљу слободе 1996. године и Конгресну златну медаљу 1999. године, обе у време администрације председника Била Клинтона.

Роза Паркс умрла је 24. октобра 2005. године, у 93. години живота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару