Читај ми!

Нобеловци траже слободу за Лиу Сиаобоа

Велики број добитника Нобелове награде апеловало на генералног секретара Комунистичке партије Кине Сју Ђинпинга да пусти из из затвора борца за људска права и нобеловца Лиу Сиаобоа.

Више од 140 добитника Нобелове награде које предводи надбискуп Дезмонд Туту затражило је од кинеских власти да ослободе добитника Нобелове награде за мир Лиу Сиаобоа, активисте за заштиту људских права који је у Кини осуђен због субверзивне делатности 2009. године.

У писму које је потписало 400.000 људи из више од 130 земаља, лауреати позивају генералног секретара кинеске Комунистичке партије Сји Ђинпинга да пусти Лиуа из затвора и његову жену Лиу Сија, којој није суђено, али се налази у кућном притвору.

Петиција је предата у кинеским амбасадама и дипломатским мисијама у Хонг Конгу, Њујорку, Паризу, Берлину и Лондону.

"Међународна заједница се мора јавно и снажно супроставити овом флагрантном кршењу основних права на поштено суђење и слободно изражавање мишљења", рекао је Туту у петицији.

На Тајвану, Вуер Каиси, један од бивших вођа протеста 1989. године на тргу Тјенанмену, који је такође потписао писмо, затражио је од Пекингу наклоњеног председника Ма Јинг-Ђеуа да пренесе овај апел Сјиу, који ће у марту преузети и дужност шефа државе.

"Надамо се да ће путем петиције председник Ма урадити нешто чиме ће помоћи да кинеска влада ослободи Лиу Сиаобоа и његову жену", рекао је он АФП-у.

У предходном саопштењу којим су обележене демонстрације на Тјенанмену, тајвански председник Ма је позвао кинеске власти да ослободе Лиуа, као корак ка политичким реформама и похвалио Пекинг за односе са Тајваном.

"Први корак у политичким реформама је толерисање дисидената и цењење њихове вредности и доприноса друштву", рекао је Ма.

Добитник Нобелове награде за мир 2010. године, Лиу Сиаобо је годину дана пре тога осуђен на 11 година затвора под оптужбом за субверзивне делетности јер је био коаутор Повеље 08, петиције којом је тражено од власти да спроведу политичке реформе у земљи у којој је Комунистичка партија на власти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару