Читај ми!

Папино последње појављивање

Више од 150.000 верника и кардинала дошло да чује последње обраћање папе Бенедикта Шеснаестог. Папа је верницима говорио о тренуцима "радости и светлости" али и о "узбурканим водама" током свог понтификата. Након што сутра напусти трон Светог Петра, за католичку цркву почиње период Празне Столице.

Римски папа Бенедикт Шеснаести је у последњем обраћању верницима говорио о тренуцима "радости и светлости", али и о "узбурканим водама" током свог понтификата.

Папа је на трг Светог Петра дошао у отвореном папамобилу где га је дочекало више од 150.000 верника и туриста, који су се окупили да га чују последњи пут пре него што се повуче из јавног живота.

Многи од њих носили су заставе или плакате са речима "хвала" написаним на разним језицима.

Папине речи биле су опаска на скандале и контроверзе током скоро осам година колико је био папа.

"Било је тренутака радости и светлости а и тренутака који нису били лаки, у којима су воде биле узбуркане и ветрови дували у супротном правцу као и током целе историје цркве и кад је изгледало да Господ спава. Али увек сам знао да барка Цркве није моја, није наша, већ да је то Његова барка и да он неће дозволити да она потоне", истакао је одлазећи поглавар римокатоличке цркве.

Папа се захвалио кардиналима, колегама и верницима за подршку и поштовање његове одлуке да буде први папа у 600 година који је поднео оставку.

Бенедикт Шеснаести је пред верницима рекао да "волети цркву такође значи имати храброст да донесеш тешке и болне одлуке, увек имајући у виду добробит цркве, не себе".

Папа који ће ускоро напунити 86 година поновио је да је одлуку да се повуче донео потпуно свестан озбиљности те одлуке, али такође и потпуно миран у души.

Подсетио је да је "велики терет" стављен на његова плећа када је постао папа 19. априла 2005. године и да је приватни део његовог живота био укинут.

Бенедикт је поновио да ће се "потпуно повући из активног живота".

"Нећу се вратити приватном животу, животу путовања, сусрета, пријема, предавања итд. Нећу напустити крст, али остаћу на нови начин уз разапетог Господа," рекао је папа.

Одлазећи поглавар католичке цркве истиче да ће остати у служби молитве и да ће му као велики узор бити свети Бенедикт, оснивач реда бенедиктинаца чије име носи као папа.

"Наставићу путем цркве у молитиви и рефлексији", каже папа.

Ватикан је раније објавио да ће папа кад се повуче имати звање "papa emeritus" и да ће задржати име Бенедикт Шеснаести и почасну титулу "његове светости".

Како јављају ватикански медији, Бенедикт Шеснаести ће се сутра пре подне опростити од кардинала, а поподне у 17 часова из Ватикана ће хеликоптером отићи у Кастел Гандолфо, месташце свега 25 километара удаљено од Ватикана где ће провести време до обнове самостана Мати Еклесие.

Његов понтификат ће званично престати сутра у 20 часова, када почиње период Празне Столице.

Папа ће убудуће носити једноставну белу свештеничку одећу, а своје црвене ципеле замениће смеђим.

Приликом одласка са собом ће понети породичну фотографију на којој су он, његов брат Георг и сестра Мариа, дрвени крст из родне Баварске, затим позлаћени будилник који је добио на поклон након конклаве 2005. године, као и тањир на којем је утиснут папски грб.

Папа ће однети и столицу коју је добио на поклон за 85-ти рођендан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару