Читај ми!

Иран: "Арго" реклама за ЦИА

Оскаром награђени филм "Арго" само је реклама за америчку обавештајну службу ЦИА, оцењено је у критикама на иранској телевизији. Иранска агенција Мехр наводи да је филм "политички мотивисан", док је министар културе Мухамед Хосеини рекао је да је Холивуд "изврнуо историју".

На иранској телевизији Оскаром награђени филм Бена Афлека Арго критикован је уз оцену да је то само "реклама за америчку Централну обавештају службу (ЦИА)".

Иако Арго није на репертоару иранских биоскопа, о филму се говори захваљујући онима који су га гледали на "пиратским" ДВД-овима.

Дискусија се води између оних који су учествовали у Исламској еволуцији 1979. године и не слажу се с начином на који је представљен Техеран тог времена, и младих Иранаца који се не сећају тих догађаја.

Млади, како кажу, желе да знају став друге стране, док један од учесника Револуције, који је 1979. године био студент, а данас члан градског већа, тврди да је у филму "преувеличано насиље" током заузимања Амбасаде САД у Техерану и вишемесечне кризе талаца.

Агенција Мехр наводи да је филм "политички мотивисан" зато што се синоћ проглашавању награде за најбољи филм у Холивуду преко видео-линка придружила и прва дама Мишел Обама.

Министар културе Ирана Мухамед Хосеини рекао је да је Холивуд "изврнуо историју", а званичници оцењују и да је филм део "тихог рата" који треба да утиче на културу у Ирану.

Неки Иранци су мишљења да Арго указује на потребу да се иранска кинематографија више бави исламском револуцијом.

У центру Техерана, илегални ДВД филма Арго продаје се за око 30.000 ријала, што је мање од једног долара.

Иран ове године није учествовао у трци за америчку филмску награду Оскар, због увреде нанете муслиманима наводним америчким филмом Невиност муслимана чији се кратак извод појавио на интеренту, у којем се исмева пророк Мухамед.

Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја 2012. године је добио филм Сепаратион иранског редитеља Асгара Фархадија.

Филм Арго Бена Афлека проглашен је прошле ноћи најбољим филмом на додели Оскара у Долби театру у Холивуду. Освојио је и признања у категоријама Адаптирани сценарио и Монтажа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару