Читај ми!

Делегација САД са Раулом Кастром

Кубански председник Раул Кастро примио је на Куби седмочлану делегацију Конгреса САД, која је дошла с циљем да се поправе билатерални односи погоршани након што је амерички предузимач Ален Грос тамо ухапшен 2009. године.

Седмочлана делегација Конгреса САД дошла је на Кубу са циљем да се поправе билатерални односи две земље. Њих је примио кубански председник Раул Кастро.

Предузимач Ален Грос је осуђен за злочин против државе и изречена му је казна од 15 година затвора због, како је образложено, субверзивног програма које су платиле Сједињене Америчке Државе с циљем да се обори револуција.

"Делегација је допутовала у понедељак, а такође је обишла и Гроса", рекао је један члан америчке групе чију је изјавио пренео Ројтерс.

У саопштењу кубанске владе, каже се да су Раул Кастро и министар спољних послсова Бруно Родригес прво разговарали са демократским сенатором из Вермонта Патриком Лијем "о питањима од интереса за обе земље" а затим причали и са другим посланицима.

Кастро и Родригес разговарали су с Лијем и прошле године, када је он такође обишао Гроса.

Сенатор који је разговарао у понедељак с новинарима, рекао је да је делегација дошла у Хавану да прича пре свега о судбини Гроса и реформама које се спроводе на Куби.

Очекује се да Лиј изда данас саопштење о посети, навела је британска агенција.

Грос (63) је ухапшен у Хавани децембра 2009. године и осуђен на 15 година затвора јер је инсталирао интернет мрежу под америчким програмом који кубанска влада сматра субверзивним, а ради се о програму за изградњу демократије Агенције САД за међународни развој.

Судбину Гроса, Куба повезује са судбином пет њених агената који су затворени у САД крајем деведестих година прошлог века јер су се инфилтрирали у једну емигрантску кубанску групу и америчку војну базу. Кубанци неколико емигрантских кубанских група сматрају терористичким и оне су преузеле одговорност за неколико напада против Кубе, почевши од 1960. године.

Агенти познати као "кубанска петорка" осуђени су на дугогодишње казне затвора, од 15 година до доживотног затвора, а на Куби се сматрају херојима.

Амерички државни секретар Џон Кери, који је био сенатор из Масачусетса, састао се са Родригесом у Њујорку 2010. године и разговарао о Гросовом случају. Бивши амерички председник Џими Картер такође је са Раулом Кастром у Хавани 2011. године разговарао о Гросу.

Администрација председника Барака Обаме је саопштила да се односи са Кубом неће побољшати све док се Грос налази у затвору. На основу "Хелмс-Бартоновог закона" из 1996. године, америчке санкције Куби могу бити укинуте тек када она промени свој комунистички систем а то је захтев који одбија кубанска влада, подсетио је Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару