Читај ми!

Руски авиони ушли у јапански простор?

Два руска ловца бомбардера ушла у јапански ваздушни простор, због чега је Јапан подигао ловачке авионе, саопштено у Токију. Русија, која изводи војне маневре око спорних Курилских острва, негира да је дошло инцидента.

Два руска борбена авиона на кратко су ушла у ваздушни простор у близини спорних острва северно од Хокаида, због чега је Јапан подигао ловачке авионе и уложио протест, саопштило је министарство иностраних послова у Токију.

Русија, која ове недеље изводи војне маневре око спорних Курилских острва, негира да је дошло до таквог упада.

У Јапану се данас одржава Дан Северних територија када се традиционално одржавају скупови и тражи враћање спорних јужних Курилских острва која Јапанци зову Северне територије, пренео је Ројтерс.

Јапански премијер Шсинзо Абе рекао је на једном скупу да жели да пронађе "обострано прихватљиво решење" за деценије стар територијални спор с Русијом и потпише дуго времена одлагани мировни уговор с Москвом.

"У телефонском разговору рекао сам председнику Путину да ћу учинити напор да пронађем обострано прихватљиво решење како би се коначно решило питање Северних територија", рекао је Абе на скупу у Токију са око 2.000 бивших становника острва и њихових потомака.

Очекује се да ће бивши јапански премијер Јоширо Мори посетити Москву током овог месеца ради разговора о територијалном спору.

Русија је одмах негирала да су њени борбени авиони ушли у јапански ваздушни простор.

"Летови војних авиона изводе се стриктно у складу са међународним прописима о ваздушном простору и они не прелазе границе других земаља", рекао је представник министарства одбране у Москви Александар Гордејев агенцији Интерфакс.

Совјетске јединице заузеле су јужна Курилска острва, која се протежу у богатом рибарском подручју северно од острва Хокаида, последњих дана Другог светског рата и отерале јапанске становнике.

Острва су касније населили Руси, али су она остала сиромашнији и неразвијенији део земље.

Изненадни долазак руског премијера Дмитрија Медведева на острва у јулу изазвао је протесте Токија.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару