Читај ми!

Од мочваре до модерног ски-центра

Предстојеће зимске Олимпијске игаре у Сочију биће најскупље Игре у историји. Укупни трошкови петоструко превазилазе почетну процену. Сада велико градилиште, за годину дана биће модеран скијашки центар. Граде се хотели, олимпијски објекти, три олимпијска села и медија центар.

Годину дана уочи зимских Олимпијских игара у Сочију, најскупљих Игара у историји, одмаралиште на обали Црног мора је огромно градилиште. Иако ће већина борилишта бити завршена у наредних неколико месеци, спортисти на њима већ вежбају.

Град који је због суптропске климе био познато летње одмаралиште, прераста последњих година у модеран скијашки центар. Војска радника гради хотеле, олимпијске објекте, три олимпијска села и медијски центар. Већина објеката и инфраструктура грађени су практично од нуле.

"Пре само три и по године на месту где се налазимо била је мочвара у којој је растао само бамбус", каже градоначелник Сочија Анатолиј Пахомов.

Олимпијада ће окупити више од 3.000 спортиста, а како за Русе она представља и питање националног поноса, за изградњу грандиозних објеката није се жалио новац.

Укупни трошкови петоструко превазилазе почетну процену и износиће 51 милијарду долара, што је 11 милијарди више од трошкова до сада најскупљих игара у Пекингу. Радове су обишли и председник Путин и председник МОК-а Жак Рог, а спортисти увелико испробавају стазе.

"Сви смо узбуђени, не само због предстојећих такмичења, већ и зато што ћемо упознати Русију и њену културу", истиче олимпијска шампионка Шели Рудман.

Руске власти одбацују тврдње организације "Human Rights Watch" да су радници на градилиштима били приморавани да раде по 12 сати дневно и да су им одузимани пасоши како би објекти били завршени на време.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару