Читај ми!

Дуел надбискупа и атеисте

Доскорашњи први човек Англиканске цркве, надбискуп Ровен Вилијамс, и познати биолог и еволуциониста Ричард Докинс, сучелили су своје ставове о религији у дебатном клубу у Кембриџу. Двојица угледних професора понудили су своје аргументе у двочасовној дебати и препустили слушаоцима да оцене ко је био убедљивији.

Двојица угледних британских професора, Ровен Вилијамс и Ричард Докинс, сучелили су своје ставове о религији током дебате организоване на Универзитету Кембриџ, преноси Верска информативна агенција.

Вилијамс, доскорашњи кантерберијски надбискуп, одступио је са чела Англиканске цркве крајем прошле године и преузео позицију декана Магдален колеџа у Кембриџу.

У "другом углу" Ричард Докинс, бивши професор биологије на Оксфорду, чувен као аутор бројних књига о Дарвину и еволуцији, али и као аетиста и жесток критичар креационизма.

Након двочасовне полемике, слушаоци су могли да гласају ко им је био убедљивији.

Надбискуп Вилијамс је победио, освојивши 324 гласа, док је Докинс добио 136.

Вилијемсови аргументи били су фокусирани на значај религије у обликовању људске заједнице и на солидарност и љубав према ближњем коју заступа вера.

Према Вилијамсовим речима, концепт људских права има корене у религији.

"Конвенција о људским правима не би била то што јесте без историје филозофске религијске дебате", истакао је Вилијамс.

Његов супарник се пре свега освртао на ставове ислама.

Аргументи професора Докинса су да вера тлачи жену, да је религија "изговор" за разне проблеме и да она омета налажење правих објашњења људске егзистенције.

"То је издајство интелекта, издаја свега што је најбоље у људима. То је лажна замена за објашњења егзистенције, која наизглед нуди одговоре на питања, све док је не преиспитате и схватите да сте били у заблуди", рекао је професор Докинс.

Организатор "дуела" било је дебатно друштво Кембриџ јунион сосајети (Cambridge Union Society) које је током година угостило неке од најзначајнијих личности светске политике, уметности и спорта, међу којима су били председници и премијери, добитници Оскара и освајачи олимпијских медаља.

Међу учесницима дебата које су организовали били су и Винстон Черчил, надбискуп Дезмонд Туту и далај-лама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи