Читај ми!

Иран и Сирија у жижи Минхенске конференције

Безбедност на Блиском истоку, Иран и Сирија биле су доминантне тене послењег дана међународне конференције о безбедности у Минхену.

Последњег дана међународне конференције о безбедности у Минхену, доминирала су питања Ирана, ситуација у Сирији, равнотежа на Блиском истоку.

Тродневни скуп у Немачкој завршен је најавом спремности Исламске Републике Иран и западних земаља да, упркос бројним несугласицама, наставе преговоре о иранском нуклеарном програму.

На конференцији, израелски министар одбране Ехуд Барак оценио је да ће сиријски председник Башар ел Асад ускоро пасти, и да ће то бити велики ударац за Исламску Републику. Свет мора да спречи Иран да произведе нуклеарно оружје, упозорио је Барак.

"Одлучни смо да спречимо Иран да постане нуклеарна сила. Поручујемо да су све опције на столу. Очекујемо и од других да мисле као ми", поручио је министар Барак.

На сумње Запада да је тај програм војни, Иран одговара да је он искључиво цивилни. Још има времена за дипломатско решење, али је на потезу Иран, сматра амерички потпредседник Џозеф Бајден.

"Вашингтон нуди иранском руководству директне преговоре о нуклеарном програму. То не кријемо од наших партнера. Али Иран мора да буде спреман да разговора о свим питањима", изричит је Бајден.

Америка је осудила план Ирана да постави нове центрифуге у главно постројење за обогаћивање уранијума у Натанцу. Подсећајући да су Техеран и Вашингтон више пута преговарали о нуклеарном програму Ирана, ирански шеф диломатије најавио је нову рунду међународних преговора за 25. фебруар у Казахстану.

"За Иран нема црвених линија у разговорима. Али не можете да кажете да су вам намере искрене, а онда претите - како су све опције могуће", каже министар спољних послова Ирана Али Акбар Салехи.

Примена војне силе против Ирана је неприхватљива, поновио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

"Поздрављам амерички предлог Ирану. Међународна заједница мора отворено да каже Ирану да правила игре не захтевају промену режима у Техерану", нагласио је Лавров.

Руски министар је оценио да непостојање договора о америчком ракетном штиту у Европи угрожава јединствени евроатлантски простор. Последњих година, европске земље су смањиле војне буџете за петину, па је безбедност на трансатлантском простору могуће градити само заједно.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи