Читај ми!

У Египту мир на видику?

Лидери свих политичких странака у Египту, на кризном састанку, осудили насиље које већ месецима потреса ту државу.

Супростављене египатске партије потписале су документ у коме се одричу насиља, на састанку који је сазвао највиши верски лидер како би се окочала криза која је довела до уличних нереда, објавио је Ахмед Махер, један од предводника демонстрација против Хоснија Мубарака.

Махер, оснивач покрета активиста "6. април" написао је да су међу потписницима либерални политичар Мохамед Ел Барадеј, лидер левице Хамдин Сабахи и "сви шефови египатских политичких партија", пренео је Ројтерс.

Састанком је председавао шеик Ахмед ал-Тајеб, поглавар ал-Азхар џамије и универзитета, а присуствовале су му обе кључне личности партије Мусиманске браће, Саад ел-Кататни и његов заменик Махмуд Езат.

Лидер хиљаду година старе џамије шеик Ахмед ал-Тајеб рекао је политичарима да је само национални дијалог у коме би учествовали сви елементи египатског друштва једини начин да се реше проблеми и разлике.

"Политички рад нема ништа са нередима и саботажама, а благостање свакога и судбина наше нације зависе од поштовања права и закона", рекао је шеик.

Према напису Махера на Твитеру, вође свих политичких партија су потписале документ којим се одричу насиља.

Ал-Азар је главно седиште где се изучава сунитски ислам и тај верски центар има тенденцију да буде изнад египатских политичких окршаја.

Овај састанак и његов исход у виду одрицања од насиља уследио је након што је шеф армије Египта упозорио у уторак да уличне борбе могу да доведу до пропасти државе.

Скоро 60 људи је погинуло у жестоким протестима и сукобима са полицијом који су избили прошле недеље на другу годишњицу побуне којом је збачен режим председника Хоснија Мубарака.

Опозиција је оптужила председника Мурсија да је издао дух револуције концентришући превише власти у својим и рукама Муслиманске браће, деценијама старог тајног исламског покрета који је био забрањен у време Мубарака.

Братство оптужује своје противнике да желе да збаце првог египатског председника изабраног на изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи