Читај ми!

САД, 11 милиона (не)легалних имиграната

Реформа закона о имиграцији, о којој су се договорили водећи амерички сенатори демократа и републиканаца, значи могуће држављанство за чак 11 милиона илегалних имиграната. Обама подржава договор. Држављанство ће моћи да стекну илегални имигранти, који већ живе у САД.

Група водећих америчких сенатора, како из Демократске, тако и из Републиканске странке, постигла је договор о реформи закона о имиграцији, коју подржава и председник Барак Обама. Консензус две ривалске партије о тако важном закону утире пут за 11 милиона илегалних имиграната да добију америчко држављанство.

 

Дуго очекивана реформа имиграционог закона, коју је председник Обама обећао пре четири године, а онда најавио као приоритет свог другог мандата, коначно би могла да добије зелено светло Конгреса.

Републиканци и демократе предложили су да се појача контрола граница, али и омогући да држављанство стекну илегални имигранти, који већ живе у Сједињеним Државама.

Новембарски избори показали су значај хиспаноамеричких бирача. Седамдесет један одсто гласао је за Обаму. Зато је имиграциона реформа за републиканце постала један од најважнијих политичких циљева.

Сенатор Републиканске партије Џон Мекејн каже да је ситуација са имигрантима неприхватљива.

"Предуго смо их са задовољством пуштали да жању наше усеве, служе храну, чисте домове и чак да чувају нашу децу, а истовремено им нисмо омогућили никакву добробит", рекао је Мекејн.

Председник Обама неће поднети нови законски предлог, већ ће у Невади, држави највише угроженој имиграцијом, подржати план две партије. Намера му је да омогући Конгресу да делује на основу сопствених предлога.

"Председник је уверен да је свеобухватна имиграциона реформа веома важна за нашу земљу и привреду и да је прави потез за средњу класу, јер ће осигурати да сви играју по истим правилима", објаснио је портпарол Беле куће Џеј Карни.

Предвиђене су олакшице за особе које су ушле у Америку као деца, и за пољопривреднике. Реформа укључује и давање зелених карата имигрантима са дипломом америчких факултета природних наука.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару