Читај ми!

Војска: Египат на ивици колапса

Због политичких сукоба Египат је на ивици колапса, упозорава командант египатске војске и министар одбране Абдел Фатах ел Сиси. Наставак борби би могао да доведе до пропасти државе, упозорава генерал Ел Сиси.

Командант египатске армије и министар одбране Абдел Фатах ел Сиси тврди да је земља на ивици колапса због политичких сукоба што представља огољено упозорење да је војска забринута за судбину земље после најновијих нереда.

"Наставак борби различитих политичких снага за управљање државним пословима могло би довести до пропасти државе," каже генерал Ел Сиси.

Генерал је те коментаре изнео на званичној Фејсбук страници армије, после нереда у којима је протекле недеље погинуло 52 људи, јавља Ројтерс.

Ел Сиси, генерал који се школовао у САД и кога је председник Мухамед Мурси прошле године поставио на чело оружаних снага, додаје да је један од главних циљева распоређивања војске у местима дуж Суецког канала, заштита пловног пута који је од виталног значаја за египатску економију и светску трговину.

Истиче да економски, политички и социјални изазови са којима је суочена земља "представљају праву претњу по безбедност и кохезију Египта" и да ће војска остати чврст ослонац земље.

Демонстранти у градовина дуж Суецког канала ноћас нису поштовали полицијски час, већ су напали полицијске станице, игноришући ванредно стање које је увео исламистички председник Египта Мухамед Мурси у напору да оконча вишедневне сукобе.

Најмање две особе погинуле су ноћас у сукобима у граду Порт Саид у најновијем таласу насиља који је почео прошле недеље уочи друге годишњице општенародне побуне у којој је с власти збачен Хосни Мубарак, преноси Ројтерс.

Морси је позвао вође опозиције на договор, али они су одбацили позив на дијалог о окончању насиља.

Велике групе демонстраната изашле су на улице у Каиру, Александрији и три града у Суецком каналу - Порт Саиду, Исмаилији и Суецу, где је Мурси у недељу увео ванредно стање и полицијски час.

"Доле, доле Мухамед Мурси! Доле, доле ванредно стање!", узвикивали су демонстранти.

Демонстранти оптужују Мубараковог наследника Мурсија да је издао циљеве револуције која се одиграла пре две године. Мурси и његове присталице оптужују демонстранте да покушавају да збаце првог египатског демократски изабраног лидера недемократским средствима.

Од збацивања Мубарака исламисти су победили на два референдума, на председничким изборима и два пута на парламентарним изборима.

Међутим, опозиција доводи у питање њихов легитимитет и оптужује Мурсија да намеће нови облик ауторитаризма, а стални таласи нереда спречавају да се у најмногољуднијој арапској држави поново успостави стабилност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару