Читај ми!

"Војни мито" поједе 20 милијарди

Две трећине држава у свету нема добре механизме против корупције у војсци, што доводи до годишњег губитка од 20 милијарди долара на глобалном нивоу, наводи се у извештају "Транспаренси Интеренешенала". Највећи ризик од корупција војсци у Авганистану, Ирану и Саудијској Арабији, а најмања у Аустрији и Немачкој.

У извештају међународне невладине организације "Транспаренси Интернешенал" наводи се да више од две трећине држава у свету није предузело неопходне мере у борби против корупције у војном сектору. То на глобалном нивоу, доводи до годишњег губитка од 20 милијарди долара.

Од 82 земље које су биле предмет истраживања антикорупционе комисије и које представљају 94 одсто укупних војних трошкова у свету у 2011. години, или 1.200 милијарди евра, само су немачки и аустријски механизми за борбу против корупције оцењени као ефикасни.

У преко 70 одсто испитаних земаља, контрола против корупције је на просечном нивоу. Главни критеријуми при оцењивању су контрола парламента над одбрамбеном политиком и мере које овај сектор намеће грађанима.

Земље са високоризичним нивоом корупције су Авганистан, Иран и Саудијска Арабија.

У САД, Великој Британији, Шведској и Јужној Кореји корупција је на ниском нивоу.

Француска, Шпанија, Италија и Пољска уврштене су у земље са умереним ризиком у погледу корупције у војном сектору.

Кина, Русија и Израел, највећи извозници наоружања, сврстане су у исту категорију виског нивоа корупције са великим увозницима као што су Индија, Уједињени Арапски Емирати, Сингапур, Тајланд и Турска.

У извештају се наводи да је основно мерило за одређивање у ком степену се примењују мере против корупције у војном сектору, транспаретност буџета, односно јавно објављивање података о трошковима и уделу који има у укупним расходима, што се међутим, не примењује у половини испитаних земаља.

Само неколицина од укупно 82 земље има сврсиходна информативна средства која пружају могућност осветљавања могућих афера у војном сектору.

Степен контроле у погледу корупције у две трећине највећих светских увозника оружја и половини највећих извозника је на просечном нивоу, пренела је новинска агенција Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару