Читај ми!

Тимбукту, народ поздравио ослободиоце

Становници града Тимбукту поздрављају војнике Малија и Француске, после протеривања исламиста из тог града. Француски и малијски војници патролирају градом, који је био претпоследње веће упориште исламских побуњеника.

Француске и малијске трупе патролирају Тимбуктуом на северу Малија, пошто су над тим пустињским градом успоставиле контролу, брзо напредујући у офанзиви против исламистичких побуњеника који контролишу северни део земље.

Становници Тимбуктуа су усклицима поздравили трупе, а градоначелник је осудио оно што је назвао злочином над културом, рекавши да су исламисти, бежећи јуче пред офанзивом под француским вођством, запалили зграду у којој су се налазили драгоцени древни рукописи.

Тимбукту је ослобођен 18 дана пошто је Француска, уз подршку малијских трупа, отпочела офанзиву против радикалних исламиста који су ставили под контролу северни део бивше француске колоније пре 10 месеци после пуча у Бамаку, а недавно су почели да се крећу ка југу.

Град Тимбукту налази се на самој ивици Сахаре и био је претпоследње веће упориште исламистичких побуњеника.

Исламистички борци повукли су се пред напредовањем трупа и сада контролишу још само једно упориште, град Кидал у пустињским брдима на крајњем северу, 1.500 километара североисточно од престонице.

Француски председник Франсоа Оланд рекао је да сада Африканци могу да преузму операције, додавши да следи најтежи део, јер се терористи крију и могли би да изведу веома опасне операције, како по Мали, тако и по суседне земље.

Француска сада има око 2.900 распоређених војника у Малију из састава маринаца, Легије странаца и ваздухопловства, а око 8.000 војника из Чада и западноафричког блока ЕКОВАС ће, како се очекује, преузети од њих даље операције, мада њихово распоређивање тече споро.

Снагама под афричким вођством (АФИСМА) биће потребан буџет од 460 милиона долара, а Афричка унија обећала је да ће допринети мисији са 50 милиона долара.

У међувремену, међународна донаторска конференција о слању финансијских средстава и војника како би се помогла војна операција против исламистичких побуњеника у Малију почела је у седишту Афричке уније у престоници Етиопије.

На конференцији учествују афрички лидери и званичници, као и представници Уједињених нација, Европске уније, Јапана и САД.

Јапан је пред почетак конференције објавио да ће издвојити додатну помоћ од 120 милиона долара за стабилизацију афричког региона Сахел, десетак дана пошто је 10 јапанских држављана убијено у талачкој кризи у Алжиру где су исламисти опколили гасно постројење "Ин Аменас".

Међународни монетарни фонд се још јуче сложио да одобри Малију позајмицу од 18,4 милиона долара.

Истовремено, Британија разматра слање око 200 припадника неборбених трупа како би помогла војну операцију против исламистичких милитантних активиста у Малију, а одлука о томе очекује се за неколико дана, преносе данас медији.

Мањи део британих војника био би распоређен у самом Малију, у оквиру мисије ЕУ за обуку малијских снага безбедности, а већи део помагао би у обуци западноафричких снага у региону, навела је агенција Франс прес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару