Читај ми!

Египатска опозиција одбацује позив на дијалог

Лидери египатске опозције одбацили позив председника Мохамеда Мурсија о решавању кризе у земљи где већ данима трају протести. У данашњим сукобима, страдала једна особа.

Главна опозициона колација у Египту одбацила је позив председника Мохамеда Мурсија на дијалог национални дијалог у циљу решавања кризе у земљи где већ данима трају демонстрације.

Мохамед ел Барадеј из Фронта за национални спас који окупља више покрета и странака рекао је на конференцији за новинаре да опозција "неће учествовати у бесмисленом дијалогу".

Барадеј је поручио да су у Фронту сви сагласни да "проблем треба лечити у корену, а не његове симптоме". "Решење није безбедносно већ политичко", рекао је Барадеј после састанка опозиције.

Један од лидера опозиције Хамден Сабахи рекао је да Фронт тражи од Мурсија да преузме одговорност за насиље последњих дана у којем је погинуло 47 особа и да формира владу националног јединства.

"Ми тежимо дијалогу, али нема гаранција да ће он бити успешан... док се пролива крв", истакао је Сабахи. 

Током сукоба демонстраната и полиције на Тргу Тахрир у Каиру који трају већ пети дан, погинула једна особа.

Како јавља Франс прес, жртва је смртно рањена из ватреног оружја док су демонстранти полицију гадјали каменицама а она узвраћала сузавцем.

Мале групе демонстраната су целу ноћ пркосиле снагама безбедности на централном градском тргу, након што је председник Египта Мохамед Морси јуче прогласио ванредно стање у три града - Суецу, Исмаилији и Порт Саиду.

Мурси је том приликом рекао да ће "чврсто и уз примену силе" угушити немире који су захватили Египат.

Ерупција насиља у овој северноафричкој земљи почела је у време обележавање друге годишњице устанка у којем је оборен аутократски председник Хосни Мубарак.

Сукоби, у којима је погинуло више од 50 људи, плод су незадовољства политиком новог председника Мурсија, који потиче из организације Муслиманско братство, и спорим темпом промена у земљи.

После проглашења ванредног стања и Мурсијевог говора, демонстранти у три града су изашли на улице, одбацујући и председника и његове нове мере, укључујући полицијски час од 21 сат увече до шест сати ујутро.

Само у Порт Саиду је током викенда погинуло 44 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару