Читај ми!

Милијарде људи без канализације и воде

Приступ здравој води и канализацији озбиљан светски проблем, упозорава заменик генералног секретара УН Јан Елиасон. Овај проблем је срамота за данашњи свет и разлог што више од 3.000 деце млађе од пет година дневно умре од дијареје, колере и дехидратације, истиче Елиасон.

Већина хитних проблема света своди се на воду и канализацију, а политички лидери морају деловати како би решили овај проблем, што ће смањити и смртност деце и сиромаштво у градовима, рекао је заменик генералног секретара УН Јан Елиасон.

Приступ чистој или релативно сигурној води нема 783 милиона, а 2,5 милијарде људи, или 37 одсто становништва света нема ве це, рекао је Елиасон на маргини самита Заједнице латиноамеричких и карипских држава и Европске уније, где је, у оквиру вишедневне посете Чилеу, и председник Србије Томислав Николић.

"Немање приступа води и лоша санитарна ситуација су главни разлози што од пролива, дизентерије, колере и дехидрације дневно умре више од 3.000 деце млађе од пет година", каже Елиасон.

Према његовој процени, наредних осам година проценат укупног становништва света које живи у градовима повећаће се на око 60 одсто, а забринутост за питања воде и урбанизације расте, јер се све више сиромашних људи сели у градове са ионако лошим санитарним системима.

Шведски дипломата и бивши министар иностраних послова указао је на примере попут импровизованог насеља код Најробија, у Кенији, где 800.000 људи живи без канализације, и Кораила, у Бангладешу, где становници сиротињских насеља трговцима плаћају воду неколико стотина пута више него што она кошта у развијеним земљама.

"То ће бити велики изазов за Латинску Америку, за организацију која се овде окупила - да се надокнади заостајање у вези са тим проблемима који могу довести до велике здравствене кризе", каже Елиасон.

Како тврди, напредак у побољшању стања с водом и канализацијом, довешће до смањења смртности деце, до побољшање здравља мајки и до општег смањења сиромаштва. Напредак ће бити постигнут и у образовању, јер често болесна деца пропуштају наставу, а родитељи изостају с посла због бриге о њима.

"Ако решимо воду и канализацију, постићи ћемо велики напредак у другим областима", рекао је Јан Елиасон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару