Читај ми!

"Гугл" открио корејске логоре?

Активисти група за заштиту људских права окрећу се "Гуглу" у идентификовању мреже логора у Северној Кореји. У тим логорима се, према неким проценама, налази око 200.000 наводних непријатеља режима.

Групе за људска права покушавају да натерају Уједињене нације да отворе истрагу о драматичном кршењу људских права у Северној Кореји где, како тврде, већ пола века постоји читава мрежа затвора за политичке затворенике и "непожељне" грађане.

Пјонгјанг одбацује оптужбе и тврди да је реч о страној пропаганди, али снимци високе резолуције изгледа да обарају наводе севернокорејских власти.

Комитет за људска права Северне Кореје, у сарадњи са "Диџитал глоубом", водећом светском компанијом за снимке из свемира, објавио је нову верзију извештаја "Скривени гулаг" засновану на сателитским снимцима.

"Драматични технолошки напредак и снимци високе резолуције који су сад доступни кроз апликацију "Google earth" омогућавају бившим затовреницима да идентификују бараке и зграде логора у којима су се налазили. Севернокорејски режим крије и изврће реалност у вези са системом логора, али са новим сателитским надзором можемо да пратимо ове кампове редовно", истиче се из ове групе.

Аналитичар Мелвин Куртис, користећи се новим снимцима апликације "Гугл", закључио је да је отворен нови логор поред већ постојећег у Кечону, у јужној провинцији Пјонган.

Нови камп, према његовим речима, налази се поред кампа 14 и има ограду дугу 20 километара. Нови логор је подигнут после 2006. године, када су последњи пут сателитски снимци тог предела направљени.

Мали број Корејаца успео је да из таквих логора побегне и пређе границу, а они малобројни који јесу сведоче о страшним патњама.

Затвореници – који могу да ту буду затворени доживотно, заједно са три генерације чланова породице – приморани су да преживљавају једући пацове, преноси Телеграф.

Активисти кажу да око 40 одсто затвореника умре од неухрањености, док други подлежу болестима, сексуалним нападима и мучењима. Мушкарце, жене и децу терају на тежак физички рад, који понекад прелази и 16 сати дневно у лошим условима у рудницима или пиланама.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару