Читај ми!

Јапанци колатерална штета у Алжиру

Чак десет јапанских држављана побијено у терористичком нападу на гасно постројење у Алжиру. То је највећи губитак јапанских живота у иностранству од напада на Светски трговачки центар у Њујорку 2001. године.

Јапан је у прошлонедељном терористичком нападу на гасно постројење у Ин Амесу у Алжиру претрпео највећи губитак живота у иностранству последњих у 12 година, јавили су јапански медији.

У данима талачке кризе током прошле недеље страховало се за животе чак 17 јапанских држављана, али се све до најновијег саопштења владе веровало да би број настрадалих јапанских држављана могао бити пребројан прстима једне руке.

Јапанска влада је, међутим, потврдила погибију 10 јапанских грађана након што су власти у Алжиру изнова пронашле и идентификовале нагорела тела више страних држављана.

То је највећи број јапанских жртава у иностранству од терористичког напада на торњеве Светског трговачког центра у Њујорку 11. септембра 2001. године.

Сви настрадали Јапанци радници су грађевинске фирме ЈГЦ из Јокохаме, која у Алжиру послује од краја шездесетих година и тренутно гради постројења на три локације у тој земљи. Та компанија до сада је учествовала у преко 20.000 пројеката у 70 држава света.

Гасним постројењем у Ин Амесу управљају британска нафтна компанија "Бритиш петролеум" (БП) и норвешки "Статоил", а јапански инжењери били су ангажовани на његовом проширењу у корист БП-а.

Међу погинулим Јапанцима је и Таданори Аратањи (66), највиши саветник и бивши потпредседник јапанске компаније који се у Алжиру налазио ради преговора са руководством британске корпорације.

Најновији извештаји из Ин Амеса говоре о смрти укупно 81 особе, а сматра се да су Јапан и Филипини, са по десет жртава, претрпели највеће губитке међу страним државама чији су радници били ангажовани у том гасном постројењу.

Алжир и Либија најважнија су одредишта за улагања јапанских компанија у северној Африци због њихових богатих налазишта природног гаса и нафте, али и због тога што су владе тих држава доделиле више важних инфраструктурних пројеката јапанским фирмама.

У Јапану влада туга, а неки медији изражавају неверицу због тога што се исламски терористи, који су напад предузели у знак одмазде против француске интервенције у Малију, нису уздржали од тога да погубе јапанске раднике, мада Јапан ни на који начин није био умешан у интервенције западних сила у Либији и Малију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару