Европска битка против трговине органима

Парламентарна скупштина Савета Европе препоручује усвајање правно обавезујуће конвенције којом се законом забрањује и спречава илегална трговина људским органима, ткивима и ћелијама. Предлог је сачинио посланик Бернар Марке из Монака, мотивисан наводима Дика Мартија и Карле дел Понте о трговини органима на Косову.

Савету Европе у Стразбуру предложено је да усвоји правно обавезујућу конвенцију за европске земље којом се законом забрањује и спречава илегална трговина људским органима, ткивима и ћелијама.

Парламентарна скупштина те свеевропске институције усвојила је препоруке за конвенцију, коју треба да потврди Комитет министара Савета Европе, а којом се од европских земаља захтева да спрече и кажњавају илегалну трговину људским органима зато што то представља "велику опасност за људска права и здравље".

Конвенција би била први правни међународни инструмент такве врсте за битку против светски раширене илегалне трговине људским органима, укључујући такозвани "туризам за пресађивање органа", стоји у тексту који је усвојила Парламентарна скупштина СЕ.

Предлог је сачинио посланик из Монака Бернар Марке, који је нагласио да су "Парламентарну скупштину узбуниле повести које је у мемоарима испричала (бивша тужитељка Хашког суда) Карла дел Понте, па је покренута истрага о нечовечним поступцима и илегалној трговини органима на Косову".

То је уродило резолуцијом Парламентарне скупштине СЕ, у којој је закључено да се о томе мора усвојити један међународни правни инструмент, указује Марке.

У документу се тражи да конвенцију могу потписати и земље које нису чланице Савета Европе, с циљем да се обезбеди заштита жртава и међународна сарадња у сузбијању те криминалне радње, посебно то да се зајамчи механизам који ће спречити да се насилно узимају органи затвореницима и заробљеницима.

Зато је наглашено да "посебну забринутост изазивају наводи да су неке земље које нису чланице Савета Европе узимале органе од затвореника или убијених заробљеника".

У предлогу конвенције се подвлачи да је нужно обезбедити да они који дају органе то чине уз претходну сагласност, као и да се све учини да се повећа број добровољних давалаца органа, јер је велики недостатак органа узрок илегане трговине у коју су уплетене безобзирне мреже организованог криминала.

У расправи је више посланика указало на то да се неизоставно мора учинити све да се спречи да мафијашке мреже узимају органе од деце и хендикепираних лица.

Такође, речено је да у свету милион лица сваке године чека да добије органе за пресађивање, а свега сто хиљада њих успева да дође до органа.

Више посланика у расправи је указало на, како је речено, "апсолутно страшне" наводе известиоца Дика Мартија, на темељу чега је усвојена и резолуција Савета Европе о трговини органима на Косову и Албанији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару