Читај ми!

Камерон прети Европској унији

Уколико Европска унија не спроведе корените реформе, Британија би могла да иступи из чланства, поручио британски премијер Дејвид Камерон у говору у Лондону. И ЕУ и Британија морају да буду спремне за компромис, поручила Ангела Меркел.

Британски премијер Дејвид Камерон обећао је да ће, уколико на општим изборима 2015. године победе његови конзервативци, до 2017. године бити сазван референдум о изласку земље из Европске уније.

Камерон је, у дуго очекиваном говору о ЕУ, одржаном у финансијском центру Лондона, упозорио да би Британија могла да иступи из чланства уколико ЕУ не спроведе корените реформе.

Премијер је тако окончао вишемесечне спекулације, занемаривши упозорења да би референдум могао да угрози дипломатске и економске изгледе Британије и отуђи је од савезника, пренео је Ројтерс.

Камерон је рекао да Британија не жели да дигне мост између Острва и континента, нити да се повуче из света, али да се јавност освестила по питању ЕУ.

"Време је да британски народ каже шта мисли. Време је да решимо питање Британије и Европе", рекао је Камерон.

"Када будемо преговорали о новом решењу, омогућићемо британском народу да се на референдуму изјасни да ли жели да остане у ЕУ под новим условима. То ће бити референдум за или против", поручио је премијер Велике Британије.

Наводећи проблеме еврозоне и "кризу европских надлежности", Камерон је рекао да, ако се не суочи са овим изазовима, "постоји опасност од урушавања Европе" и да ће се британски народ ће "запутити ка излазу".

Британски премијер је овај говор требало да одржи у Амстердаму прошлог петка, али је морао да га одложи због талачке кризе у гасном постројењу у Алжиру.

Оштре реакције на Камеронов говор

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је Немачка спремна за разговор о британским жељама, али је додала да ЕУ и Британија морају бити спремне за компромис.

"Немачка и ја лично желимо да Британија буде важан део и активан члан Европске уније. Спремни смо да разговарамо о британским жељама али увек треба да имамо на уму да друге земље има другачије жеље и да морамо наћи фер и компромисно решење", рекла је Ангела Меркел новинарима. 

Немачка канцеларка је рекла да ће се интензивно разговарати са Лондоном о Камероновим идејама али да за то има времена у наредним месецима, преноси Ројтрс

И пре него што је Камерон завршио говор, бројни европски лидери и функционери почели су да преко друштвене мреже Твитер оштро критикују ту идеју.

"Не треба Британија да нас гледа из доверске луке, него као пуноправни члан", написао је на свом Твитер налогу председник Европског парламента Мартин Шулц и додао да "ЕУ а ла карт" за коју се Камерон залаже "не долази у обзир".

Шведски министар иностраних послова Карл Билт надовезао се речима да је "једно бити флексибилан, а друго тражити ЕУ са 28 брзина". "То онда није ЕУ, него русвај", написао је Билт на Твитеру.

Француски министар иностраних послова Лорен Фабијис је још пре говора, чији је садржај достављен медијима неколико сати раније, упозорио Камерона да "ЕУ није јеловник са кога свако наручује оно што воли".

"Недавно сам имао састанак с британским пословним људима, којима сам рекао: 'Слушајте, ако Велика Британија одлучи да напусти Европу, прострећемо вам црвени тепих'", рекао је француски министар Радију Франс, алудирајући са цинизмом на недавну Камеронову изјаву да је Британија спремна да простре црвени тепих компанијама које због повећања пореза напуштају Француску.

С друге стране, Најџел Фараџ, посланик у Европском парламенту и вођа британске изолационистичке партије УКИП није био задовољан Камероновим говором, са образложењем да је премијер сувише попустљив према ЕУ и да из Уније треба изаћи одмах.

Камерон је под све већим притиском евроскептика у оквиру његове Конзервативне партије, који од њега траже да се супротстави Европи.

Резултати недавних анкета показују да су Британци за излазак земље из ЕУ, јер сматрају да се Брисел меша у унутрашња питања и да се разбацује новцем у време када се уводе мере штедње.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару