Читај ми!

Тесна већина за Нетанијахуа

Листа коју предводи актуелни премијер Нетанијаху освојила минималну већину на општим изборима у Израелу, показују прве анкете.

Заједничка листа конзервативног Ликуда и националистичке партије "Израел наш дом", на челу са актуелним израелским премијером Бењамином Нетанијахуом освојила је минималну већину на општим изборима у Израелу, показују излазне анкете.

Такозвани "јастребови", како их називају, имаће 61 посланика, а центар и левица 59, од укупно 120 места у парламенту, објавили су израелски медији.

Тај тесан резултат, ако се покаже да је тачан, створиће велике проблеме Нетанијахуу у формирању владајуће коалиције, и познаваоци прилика предвиђају да би то могло потрајати недељама.

Нетанијахуова листа Ликуд - Бејтену освојила је, према анкетама телевизијских канала, 31 посланички мандат. На другом месту је нова партија центра Јеш атид, што представља потпуно изненађење, са 19 или 18 мандата.

Лабуристичка партија левог центра, за коју се очекивало да ће бити друга, налази се на трећем месту са 17, следе религиозни Шас са 13 мандата и националистичка партија Јеврејски дом са 12 мандата, што је мање од очекиваног.

Аналитичари предвиђају да ће Нетанијахуов блок настојати да оформи коалицију са партијом центра Јаира Лапда, сина покојног израелског политичара Јаира Лапида из Новог Сада. Лапид млађи није искључивао могућност уласка у владајућу коалицију.

Велики одзив бирача ишао је на руку лабуристима и партијама центра.

Нетанијаху ће пре свега тежити коалицији са Јеврејским домом Нафтали Бенета, за који се веровало да му је током кампање постепено одузимао гласове и за њега представљао највећи изазов.

У сваком случају, резултати ће бити тешњи него што су анкете пре избора предвиђале.

Међутим, Нетанијаху ће изгледа ипак моћи да формира тесну већину у Кнесету, који броји укупно 120 места. Менаџер Нетанијахуове кампање Гидеон Сар изразио је наду да ће владајућа коалиција бити широка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару