Читај ми!

Прослава Јелисејског споразума

Заједничком седницом парламената и влада двеју земаља у Берлину је обележено пола века од потписивања Јелисејског уговора. Порука Јелисејског уговора је да вековно непријатељство две земље може да се изроди у велико пријатељство. То је значајна порука и за Балкан, каже амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Хајнц Вилхелм.

У Берлину, Француска и Немачка славе 50 година од потписивања Јелисејског уговора, познатог и као Уговор о пријатељству. Потписали су га, 1963. године, тадашњи француски председник Шарл де Гол и немачки канцелар Конрад Аденауер. Уговор је био камен темељац помирења две земље, којим је окончано вишевековно непријатељство.

Заједничком седницом парламената и влада двеју земаља у Берлину је обележено пола века од потписивања Јелисејског уговора. Председник Франсоа Оланд и канцеларка Ангела Меркел, тада су имали осам година. Данас, кажу, две земље вежу изузетни односи на политичком, привредном и културном плану, али и лична хемија.

"Није лако причати о томе, нека то каже Ангела. Али за струју међу нама није потребан додатни напон", каже председник Француске Франсоа Оланд.

Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да им је то можда најбоље чувана тајна да и постоји хемија између њих двоје и да зато одлично сарађују.

Историја помирења почела је Де Головом посетом Немачкој, 1962. Годину дана касније, у Паризу је крунисана потписивањем Јелисејског уговора, којим су постављене смернице нових односа. Две владе обавезале су се на консултације о свим важним питањима спољне и безбедносне политике, што је постало узор многим земљама и регионима у свету.

"Порука Јелисејског уговора је да вековно непријатељство две земље може да се изроди у велико пријатељство. То је значајна порука и за Балкан. Желимо да народи на Балкану постану пријатељи и чланови Европске уније, највећег мировног пројекта на свету", каже Хајнц Вилхелм, амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији.

Амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио каже да их у Европској унији има 27, али искуства показују да, уколико се Француска и Немачка сложе око неког пројекта, ствари иду много лакше.

Владе Француске и Немачке прогласиле су 2013. годину немачко-француском годином како би обележиле 50-годишњицу сарадње две земље, које су постале главни стуб и покретач европских интеграција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару