Читај ми!

Штрајк европских пилота

Европски пилоти штрајкују, а разлог је страх за безбедност путника. Према новом правилнику, пилоти ће морати да лете више од 12 сати. Научници сматрају да се безбедност знатно угрожава због умора.

Пилоти и чланови посаде организовали су протесте на више европских аеродрома због планираног закона ЕУ који би их, како тврде, могао приморати да лете претерани број сати и угрозе безбедност путника, али власти тврде да је реч о намерном застрашивању.

Учесници протеста су властима уручили петиције у којима се тражи боља заштита од умора изазваног летењем.

Планови о усклађивању законодавства ЕУ су још увек у фази преговора, али пилоти кажу да страхују да би од њих могло бити тражено да лете више од 12 сати без обзира што научници тврде да лет дужи од 10 сати знатно угрожава безбедност.

"Уморни пилот је опасан пилот, а уморни члан посаде ће угрозити безбедност путника у ванредној ситуацији. Нажалост, они који доносе одлуке у ЕУ то још нису схватили", рекао је Франсоа Нарди, потпредседник Европског удружења пилота (ЕЦА), а преноси АП.

Удружење европских авио компанија (ЕАСА), међутим, узвраћа да је садашња препорука Европске агенције за авио саобраћај и безбедност да се лети највише 11 сати што би значило да ЕУ има једно од најстрожјих правила на свету.

Нови прописи би ускладили радне сате за пилоте широм континета. У Британији, рецимо, пилоти не смеју да буду на дужности дуже од десет сати, док је у другим деловима Европе, посебно у источноевропским земљама та граница много виша.

ЕЦА која представља 39.000 европских пилота сматра да је 11 сати превише и залаже се за задржавање најстрожих прописа о забрани претераног броја сати, наводећи да је 20 одсто несрећа са фаталним исходом повезано са умором посаде.

Неки у ЕУ, међутим, оптужују пилоте да се служе застрашивањем.

"Ако пилоти користе не много кредибилне аргументе и евоцирају слике авионских несрећа онда је можда мудрије да усвојимо стручно мишљење ЕАСА," навео је Саид Ел Хадрауи, члан Одбора за транспорт Европског парламента у ауторском тексту за белгијски Стандард.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару