Читај ми!

Обама положио заклетву на Капитол Хилу

Барак Обама званично започео други председнички мандат, пошто је положио заклетву на церемонији испред Капитол Хила у Вашингтону. Нови-стари председник поручио да могућности Америке немају границе.

Амерички председник Барак Обама положио је заклетву на церемонији испред Капитол Хила у Вашингтону, чиме је започео његов други председнички мандат.

У говору после полагања заклетве, Обама је поручио да могућности Америке немају границе. Он је оценио да су пред Американцима тешки избори и изазови, али да треба направити мост од смисла Декарације о независности до "стварности нашег времена".

Обама није изнео конкретне мере које ће предузети у другом мандату, већ је говорио о начелима своје политике, залажући се за социјално одговорну политику, гарантовање једнакости за све, као и за борбу против климатских промена.

"Оно што повезује ову земљу није боја наше коже или начела наше вере или порекло наших имена. Оно што нас чини изузетним - што нас чини Американцима - јесте наша оданост идеји декларације о независности од пре више од два века", рекао је амерички председник.

Обама је поручио да ће Америка покушати да мирно разреши разлике у односима с другим државама. "Подржавамо демократију од Азије до Африке, од Америке до Блиског истока, зато што наши интереси и наша савест нас обавезује да делујем у име оних који жуде за слободом", рекао је председник САД.

Данашња церемонија била је 57. председничка инаугурација. Обама је 44. амерички председник.

Пре инаугурационог говора, потпредседник Џо Бајден и Обама су положили заклетве пред судијама Врховног суда САД.

Обама је положио заклетву с руком положеном на две библије - једну која је припадала Мартину Лутеру Кингу и другу која је припадала Абрахаму Линколну.

Инаугурацију су пратиле јаке мере безбедности, укључујући 6.000 полицајаца, припадника Еф-Би-Аја и агената Тајне службе и паркирана оклопна возила и аутобусе којима су блокрани већи путеви.

На платформи иза председника свечаној церемонији су између осталих присуствовали бивши демократски председници Џими Картер и Бил Клинтон, државна секретарка Хилари Клинтон.

После Обаминог говора, америчку химну је испред Капитол Хила отпевала поп певачица Бијонсе.

Агенције извештавају да је расположење било празнично, али да недостаје осећај историјске наде који је обележио његов први мандат.

Нови-стари председник САД је други мандат освојио победивши на новембарским изборима председничког кандидата реубликанаца Мита Ромнија.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи