Читај ми!

Петиција за смену Вука Јеремића

Неколико бошњачких невладиних организација покренуло петицију за смену Вука Јеремића са места председника Генералне скупштине УН. Разлог за петицију организовање концерта у седишту УН у Њујорку, на којем је изведена песма "Марш на Дрину".

Смену Вука Јеремића са места председника Генералне скупштине УН, због његове организације концерта београдског хора "Вива Вокс" у седишту УН у Њујорку, на којем је изведена песма "Марш на Дрину", тражи неколико бошњачких невладиних организација.

"Вук Јеремић би требало да буде склоњен како више не би могао да користи платформу УН за ширење мржње", наводи се у онлајн петицији коју је до сада потписало више од 3.500 људи, преноси Балкан инсајт.

У петицији се Јеремић оптужује да је 14. јануара, поводом Српске нове године, организовао интерпретацију песме, која је, како се наводи, "оригинално написана као химна после Првог светског рата и која се чула за време српских напада на босанске градове дуж реке Дрине током рата 1990-их година".

"Концерт је скандалозна увреда за хиљаде невиних жртава геноцида у Босни и Херцеговини", наводи се у петицији коју потписују Конгрес Бошњака Северне Америке, Саветодавни савет Босне и Херцеговине, Босанско-амерички институт за геноцид из САД и Институт за истраживање геноцида из Канаде.

Портпарол генералног секретара УН Мартин Несирки је рекао, након што је неколико бошњачких удружења у Америци негодовало, да је Бан Кимун "изразио искрено жаљење што су неки људи увређени том песмом".

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи