Читај ми!

Обама положио заклетву у Белој кући

Барак Обама положио заклетву у Белој кући за други председнички мандат. Централна манифестација биће одржана сутра испред америчког Конгреса.

Сједињене Америчке Државе добиле су новог-старог председника, пошто је Барак Обама положио заклетву, чиме је почео његов други председнички мандат.

С обзиром на то да према америчком Уставу, нови председник мора да положи заклетву до поднева, 20. јануара, а то је ове године недеља - нерадни дан, Барак Обама се заклео пред председником Врховног суда, судијом Џоном Робертсом минут пре истека тог рока.

"Ја, Барак Хусеин Обама, свечано се заклињем да ћу верно извршавати дужност председника Сједињених Држава и да ћу свим својим снагама чувати, штитити и бранити Устав Сједињених Држава, тако ми Бог помогао", рекао је Обама.

Четири сата пре председника исто је урадио и потпредседник Џозеф Бајден. Међутим, централна манифестација биће одржана сутра у подне по локалном времену испред америчког Конгреса. Барак Обама још једном ће положити заклетву држећи руку на две библије -  Абрахама Линколна и Мартина Лутера Кинга, једног од највећих бораца за људска права у Америци, чија се годишњица рођења обележава сутра.

У Вашингтон стижу посетиоци из свих делова Америке, али и из света. Првој инаугурацији Барака Обаме пре четири године присуствовало је скоро два милиона људи, док се ове године очекује између 600 и 800.000.

За разлику од пре четири године када је у част председника Барака Обаме одржано више од десет балова, ове године се организују само два званична, на чему је инистирала Бела кућа, с обзиром на економску ситуацију у земљи, као и изазове са којима ће се председник суочити већ од уторка ујутро.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи