Читај ми!

Аустријанци против професионалне војске

Према прелиминарним резултатима 60,3 одсто грађана Аустрије на референдуму се изјаснило у корист задржавања војне обавезе и против професионализације војске.

Аустријанци су се на референдуму о будућности војске изјаснили против укидања војне обавезе и професионализације војске. Према прелиминарним резултатима, на основу 56,6 одсто избројаних гласова, 60,3 одсто грађана се изјаснило у корист задржавања војне обавезе.

Свега 39,7 одсто Аустријанаца гласало је за професионализацију војске и укидање војне обавезе. Излазност на референдуму била је, како је саопштено, 50,2 одсто, што је неочекивано висока излазност.

Резултат изјашњавања, према закону, није правно обавезујући, али се владајућа коалиција договорила да ће применити вољу грађана. 

Исход референдума представља тежак ударац за владајућу Социјалдемократску партију Аустрије (СПО) канцелара Вернера Фајмана и странку Зелених који су се залагали за професионализацију војске.

СПО исход не жели да прикаже као победу или пораз једне странке, и одбацује да би министар одбране Норберт Дарабош, који је водио кампању у корист укидања војне обавезе, требало да поднесе оставку.

Референдум је, уз то, врхунац двогодишње расправе владајуће СПО и Народне странке (ОВП) о будућности војске.

Дебату је покренуо градоначелник Беча Михаел Хојпл (СПО), непосредно пред бечке изборе 2010. године, када је затражио укидање војне обавезе.

Од тада је СПО у потпуности променила свој став и инсистирала на професионализацији војске, док је коалициони партнер пошао супротним правцем тврдећи да је војна обавеза једини начин да се осигура да ће армија бити у стању да и даље испуњава све своје обавезе.

Тиме је референдум о војсци постао и једна врста пред-предизборне кампање за парламентарне изборе који треба да се одрже на јесен.

За професионализацију војске залагале су се се СПО, странка Зелених, Тим Стронах, и Савез за будућност Аустрије, који је, међутим, најавио бојкот изјашњавања.

На другој страни за војну обавезу се залажу ОВП и Слободарска партија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи