Читај ми!

Алжир, расте број жртава

Након акције ослобађања талаца пронађено 25 тела странаца, јавили медији позивајући се на алжирске снаге безбедности. Страхује се да је број жртава већи. Међу убијенима Јапанаци, Норвежани, Британци. А како јавља државна алжирска телевизија, међу отмичарима има и грађана Канаде и Холандије.

Два дана од окончања кризе талаца у Алжиру није познат коначан број убијених страних радника. Позивајући се на снаге безбедности, алжирски медији наводе да је пронађено 25 тела убијених странаца, док је раније јављено да је број мртвих талаца 23. Убијена су и 32 отмичара, а војска је ослободила 685 алжирских и 107 страних радника. Око 30 страних радника сматра се несталим.

Ухапшено је пет особа за које се сумња да припадају исламистичкој групи која је раднике као таоце у гасном постројењу Ин Аменас, јавио је Би-Би-Си

Позивајући се на безбедносне изворе, Анис Рахмани са приватног телевизијског канала Енахар рекао је агенцији Франс прес да је војска пронашла тела 25 талаца.

Алжирски министар комуникација Мухамед Саид изјавио је за радио станицу Канал 3 да "страхује да биланс погинулих може бити ревидиран", као и да међу отмичарима има држављана најмање шест земаља.

Државна алжирска телевизија објавила је да међу отмичарима има Канађана, Тунишана, Сиријаца, као и држављана Јемена, Либије, Холандије и Египта.  

Јапан је у међувремену саопштио да је убијено десет његових држављана, Норвешка је објавила смрт пет својих држављана, Малезија два, а Румунија смрт једног грађанина те земље.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да се зна да је троје британских држављана убијено, а да се за још четворо претпоставља да су мртви. 

На рачун акције алжирске војске стужу бројне критике, али су владе западних земаља једногласне у осуди исламистичких терориста због смрти талаца.

Председник Европског савета Херман ван Ромпај осудио је "ужасни чин терориста" у Алжиру.

"Осуђујем овај ужасни чин терориста и дубоко жалим због трагичног исхода по судбину талаца, међу којима је било и европских грађана", наводи се у саопштењу.

На критике због начина на који је алжирска војска ослободила таоце алжирске власти одговарају да су биле суочене са тешком ситуацијом.

"Алжир није имао другог избора, морали смо војно да интервенишемо. Нисмо смели да ризикујемо и угрозимо животе више од 600 радника", рекао је министар енергетике Алжира Јусеф Јусфи.

Џихадисти повезани са Ал Каидом преузели су одговорност за убиство талаца. Они траже окончање француске војне интервенције у суседном Малију, где исламистичке снаге настоје да заузму целу земљу и оборе владу.

Запад упозорава да четвородневна драма доказује да се Ал Каида и друге терористичке групе не смирују.

"Та претња је све већа у Северној Африци. То је глобална претња, која захтева глобални одговор. Биће нам потребне године, али ће наш одговор бити снажан", поручио је премијер Велике Британије Дејвид Камерон.

Америка упозорава терористе на северу Африке да ће проћи као и они у Авганистану, Пакистану, Сомалији, Јемену.

Борба против терориста један је од приоритета Групе 8 најразвијенијих земаља, којој ове године председава Велика Британија.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи