Читај ми!

Крвави дан у Сирији

Ратни злочини, мучење заробљеника, бомбардовање и погинули цивили, црна је слика Сирије последњих дана. У Дамаску се воде жестоке борбе, а због сукоба у Алепу и близу тог града затворени су аеродроми у том граду.

16.01 - Уједињене нације саопштиле су да је у Сирији до сада у сукобима погинуло више од 60.000 људи. 

Још један ратни злочин у Сирији. Припадници сиријске војске заробили су неколико побуњеника у Дамаску које су након мучења сурово убили. На снимку, који се појавио на интернету, виде се тројица мртвих побуњеника крвавих глава и завезаних руку.

У Сирији, у којој се не назире крај рату и сукобима, припадници сиријске војске и побуњеници сурово се обрачунавају са противницима, а све су чешћи примери мучења заробљеника и њихово убијање.

Авиони сиријске војске погодили су бензинску станицу у Дамаску. Најмање 30 људи погинуло у нападу, преноси Ројтерс.

Нешто пре ваздушног удара гориво је стигло у пумпу, па се створила велика гужва.

"Пребројао сам најмање 30 тела. Била су изгорела и унакажена", каже један опозициони активиста.

Сиријска војска је авионима гађала побуњеничке положаје близу Дамаска. У нападу авиона "миг" погинуло је неколико десетина цивила, од чега већина деце.

Жестоке борбе воде се у Дараји, предграђу Дамаска. Дараја се налази близу кварта у коме је стратешка ваздухопловна база и канцеларије владе. Борбе у Дараји биле су тако јаке, да су се експлозије могле чути и у централним деловима престонице.

Опсерваторија је саопштила да су ратни авиони сиријске војске бомбардовали данас Дарају, а државна новинска агенција САНА преноси да су војници убили "десетине терориста" у том и оближњим насељима.

Због сукоба владиних трупа и побуњеника међународни аеродром у највећем сиријском граду Алепу морао је да буде затворен, а жестоке битке воде се и у предграђима главног града Дамаска.

Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону, саопштила је да је аеродром затворен касно синоћ због борби око базе бригаде сиријске војске која штити Међународни аеродром Алеп.

"Жестоке борбе воде се око бригаде 80. Аеродром је затворен од јуче", рекао је први човек Опсерваторије Рами Абдул-Рахман. Сиријска влада није коментарисала затварање аеродрома.

Побуњеници су упозорили да ће на њиховој мети бити и цивилни и војни авиони који користе аеродром у Алепу, наводећи да режим користи цивилне авионе за превоз залиха и наоружања.

Побуњеници су напали још три аеродрома у области Алепа, укључујући и једну хеликоптерску базу, недалеко од турске границе.

Опозиција, која покушава да свргне сиријског председника Башара ел Асада, од летос се бори за контролу над Алепом, и у међувремену је освојила велике делове територије у истоименој провинцији, западно и северно од града уз турску границу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи