Читај ми!

Американци избегли "фискалну провалију"

Амерички конгрес одобрио је повећање пореза за богате, којим је избегнута такозвана фискална провалија, односно аутоматско повећање пореза свим Американцима и значајни резови у буџетима за одбрану и социјална давања.

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је касно синоћ хитан законски акт којим је избегнута такозвана фискална провалија, односно аутоматско повећање пореза свим Американцима и значајни резови у буџетима за одбрану и социјална давања. Исти закон је јуче рано ујутро усвојио и Сенат.

За разлику од Сената, где је закон усвојен великом двостраначком већином од 89 према осам гласова, Представнички дом одобрио је меру много теже, уз практично гласове свих демократских и 85 републиканских представника. Против је био 151 републикански закондавац, који у том телу чине већину, укључујући и њиховог лидера Ерика Кантора.

Новим законом предвиђа се да пореска основица онима који зарађују мање од 400 хиљада долара остане непромењена, док ће онима који зарађују преко те суме, порез бити повећан са 35 на 39,6 одсто.

Председник Барак Обама рекао је да је задовољан што су законoдавци заједничким снагама успели да спрече повећање пореза које је, како је рекао, могло да врати економију назад у рецесију.

"Мислим да сви схватамо да је овај закон само један корак у ширим настојањима да ојачамо економију и пружимо могућности свима. Чињеница је да је дефицит још увек превелик и да још увек премало улажемо у ствари које су нам потребне да економија расте на начин на који би требало. Зато сам спреман на нове договоре и компромисе са Конгресом", рекао је Обама.

Ту прилику Обама има већ од данас, с обзирим на то да су усвојеним законом само на два месеца одложени велики резови у секторима одбране и социјалних давања.

Земља је, такође, 31. децембра поново дошла до прага дозвољеног задуживања, али је министарство финансија успело да обезбеди још 200 милијади долара потребних за следећа два месеца.

Обама је рекао да ће дати све од себе да се та два проблема што пре реше, али је додао да ту има одређене црвене линије.

"Иако ћу преговорати о многим стварима, нећу више да се расправљам са Конгресом око тога да ли треба да платимо рачуне које смо већ направили законима које смо усвајали. Ако Kонгрес одбије да омогући влади Сједињених Држава да буде у стању да плати те рачуне на време, последице по целу глобалну економију биће катастофалне", рекао је Обама.

Очекује се да ће америчка берза данас позитивно реаговати на усвојени закон, али како упозоравају аналитичари, и Бела кућа и Конгрес мораће много озбиљније да схвате даље економске опасности са којима се земља суочава у наредна два месеца и не чекају последњи тренутак за њихово решавање.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи