Читај ми!

Едисонове сијалице одлазе у пензију

Од данас се у ЕУ користе такозване штедљиве сијалице. Очекују се уштеде електричне енергије једнаке потрошњи Румуније на годишњем нивоу. Сијалице са влакном од волфрама повучене из продаје у свим земљама ЕУ.

Сијалице са влакном од волфрама, настале крајем 19. века, повучене су из продаје у свим земљама Европске уније. Њих ће заменити такозване штедљиве сијалице, које су пет пута ефикасније и троше од 60 до 80 одсто мање струје.

Рачуна се да ће годишња уштеда по том основу у ЕУ бити једнака потрошњи струје Румуније.

Због веома ниског коефицијента корисног дејства досадашњих сијалица, који практично износи свега пет до 10 одсто употребљене енергије која се претвара у светлост, а остало иде на топлоту, ЕУ је 2008. године донела закон о постепеном повлачењу из продаје.

Француска је 2009. године забранила употребу сијалица од 100 вати, 2010. године од 60 вати. Затим 2011. године од 40, а од данас неће бити ни сијалица од 25 вати.

Класична сијалица, коју је изумео енглески научник Џозеф Вилсон Свон, а унапредио Томас Едисон крајем 19. века, биће замењене флуоресцентним, халогеним и ЛЕД сијалицима.

Убудуће ће у домаћинствима ЕУ, али и у системима јавне расвете бити коришћене савремене штедљиве сијалице, као еволутивни наследници флуоресцентних цевних сијалица, пронађених још тридесетих година двадесетог века.

Једна флуо-цев производи довољно јаку светлост уз мању потрошњу струје, али је због њене "неприродне" светлости, треперења и великих димензија њена употреба сведена на минимум.

Савремене, штедљиве сијалице, иако раде по истом принципу, су знатно унапређене. Састављене су од посебно обликоване, минијатурне, флуо-цеви и посебне електронике, а величина јој је иста као код обичних сијалица са ужареним влакном.

Штедљива сијалица производи јаку и мирну светлост, чији спектар одговара људском оку и троши у просеку и до 80 одсто мање електричне енергије.

Штедљива сијалица од 20W eмитује исту количину светлости, као и Едисонова сијалица од 100 вати, и њен експлоатациони век је од осам до 12 пута дужи.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи