Читај ми!

Асад и Милошевићи будуће комшије?

Уколико Русија понуди азил Башару ел Асаду, сиријски председник би могао да буде смештен у граду Барвихи, елитном насељу надомак Москве, где живе Мира Марковић и Марко Милошевић, пише "Њујорк тајмс".

Уколико Русија попусти под притиском западних влада и понуди азил сиријском председнику, могло би се десити да и Башар ел Асад буде смештен у Барвихи, елитном граду смештеном у боровј шуми надомак Москве. У том месту, познатом по луксузним вилама, живе удовица и син бившег председника Србије Слободана Милошевића, пише Њујорк тајмс.

Њујоршки дневник наводи да Мирјана Марковић и Марко Милошевић имају засебне виле у Барвихи. Брат Слободана Милошевића, Борислав, каже да чланови породице који су се настанили у Барвихи, немају никаквих проблема од када су сукоби на Балкану нестали из вести.

"Људи из Србије долазе у посету", рекао је Борислав Милошевић америчком листу у телефонском разговору.

Говорећи о Мирином деветогодишњем егзилу, брат бившег председника каже да она живи потпуно обичним, нормалним животом и да је пријатељи стално посећују.

Њујорк тајмс даље пише да Милошевићева удовица саставља књигу од интервјуа свог супруга а да је Марко ожењен Рускињом, са којом има ћерку.

Борислав је још рекао да Мирино изгнаничко искуство у Барвихи, са децом и унучади, није напорно нити да се она осећа изоловано.

Како је рекао, он нема ништа против доласка Асадових у Барвиху, а прихватање Асме и деце, посебно, био би хуман гест.

Мира Марковић је одбила предлог репортера Њујорк тајмса да је посети и обави разговор са њом.

Марк Н. Кац, професор политичких наука на Универзитету Џорџ Мејсон у Вирџинији, каже за Њујорк тајмс да "Руси имају искуства са извлачењем шефова држава у 'пет до 12'".

Дипломате у Русији, која ја Асадов најважнији савезник, тврде да не разматрају да му пруже уточиште.

Аналитичари кажу да Руси можда покушавају да дају сигнал Асаду да постоји понуда, али да она неће дуго остати отворена.

Барвиха - насеље за елиту

У Барвихи, где углавном живе новопечени руски богаташи, куће су сакривене иза огромних зидова, а на свакој су постављене камере. Ту се налази и добро опремљени медицински центар, у којем се лечило неколико руских лидера.

У локалном шопинг центру недавно су отворене радње "Гучи", "Ралф Лорен" и "Долче и Габана", које би могле посебно интересовати Асадову супругу Асму Асад.

Аскар Акајев, збачени председник Киргистана, дошао је у Барвиху пошто је побегао од уличних протеста, познатих као Револуција тулипана 2005. године.

Пет година након што је збачен Акајев, његов наследник Курманбек Бакијев је свргнут на сличан начин у народној побуни, када су демонстранти заузели председничку палату.

Међутим, Бакијев је побегао у Белорусију како би избегао ситуацију да два изгнаника, при чему је један збацио другог, постану комшије.

Репутација Москве као града у којем су добродошле збачене аутократе, појачана је 2004. године, када је тадашњи градоначелник Јуриј Лушков обезбедио приватни авион Аслану Абашидзеу, сепаратистичком лидеру грузијске области Аџарија. И Абашидзе, наводно, живи у Барвихи.

Ипак, Москва није прихватила све који су тражили уточиште.

Након што је изгубио власт у Источној Немачкој, Ерих Хонекер и његова супруга Маргот Хонекер, позната као "пурпурна вештица" зато што је фарбала косу у љубичасто и подржавала репресивну политику, побегли су у Москву из совјетске ваздухопловне базе у Немачкој, подсећа њујоршки дневник.

Склонили су се у чилеанску амбасаду, али их је председник Борис Јељцин вратио у Немачку.

Лидер Радничке партије Курдистана Абдулах Оџалан је 1998. године побегао из Сирије у Москву. Међутим, Руси га нису желели и авион је послат у Африку, где је ухапшен.

Његови непријатељи, Турци, од тада га држе у затвору на једном острву.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи