Читај ми!

Смртоносни сируп против кашља?

После испијања сирупа против кашља у којем је било токсичних материја умрло је 33 људи у Пакистану. Испитује се да ли је реч о прекомерном конзумирању или је проблем у самом леку.

Најмање 33 људи, углавном зависника од наркотика, умрло је у провинцији Гујранвала, у Пакистану, после испијања сирупа против кашља чији се састав испитује како би се утврдило да ли је реч о прекомерном конзумирању или је проблем у самом леку.

Званичник владе Абдул Џабар Шахин рекао је новинарима да је на болничко лечење примљено 54 пацијента који су, како се верује, узели сируп, а да је реч углавном о зависницима од наркотика, јавио је АП.

Шахин је рекао да се у хемијским узорцима узетим из стомака преминулих налази декстрометорфан, синтетички дериват морфијума који се користи у сирупима против кашља и може да има халуциногени утицај ако се конзумира у већој количини.

Тренутно се истражује да ли су људи којима је позлило након конзумирања сирупа само узели прекомерну дозу, или је проблем у самом његовом саставу, истакао је Шахин.

Декстрометорфан, уколико се користи за постизање халуциногених доживљаја, у комбинацији са појединим другим лековима, може да изазове тзв. серотонински синдром, који може да има смртни исход због прекомерне концентрације серотонина у телу.

Главни лекар Анвар Аман у болници у коју су пацијенти смештени раније је изјавио да су већина преминулих зависници од наркотика старости између 20 и 40 година.

Прошлог месеца у граду Лахор од истог сирупа против кашља умрло је 16 особа.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи