Читај ми!

Гвоздена леди била неспремна за Фокланде

Маргарет Тачер није очекивала аргентинску инвазију Фокланда и није знала како да реагује у првом тренутку, пише агенција АП позивајући се на неколико хиљада страница докумената британског архива.

Британска премијерка Маргарет Тачер није очекивала аргентинску инвазију Фокланда и није знала како да реагује у првом тренутку, пише новинска агенција АП позивајући се на неколико хиљада страница докумената које је британски национални архив данас пустио у јавност, 30 година после Фокландског рата.

Из транскрипта сведочења Маргарет Тачер пред комисијом задуженом да испита британску реакцију на инвазију, види се да она није знала шта да ради када јој је јављено да су Аргентинци заузели острва. "Нико није могао да ми каже да ли да повратимо Фокланде. Ми нисмо знали", изјавила је она пред комисијом.

Тачерова је наредила да се пошаље флота да поврати Фокланде само три дана после инвазије.

Тадашња британска премијерка комисији је рекла да је била престрављена због могућности да Аргентина покрене агресивнију војну акцију док је британска флота на путу ка Фокландима.

Ипак се одлучила на војно решење иако би пораз или повлачење због огромног аргентинског војног присуства "било највеће понижење за Британију".

Маргарет Тачер рекла је пред комитетом да је погрешно проценила ситуацију јер је мислила да Аргентинци неће напасти британска острва јер би то, према њеним речима, било глупо решење у тренутку када се спор решавао у Уједињеним нацијама.

Из докумената се види да је Тачерова тражила помоћ тадашњег америчког председника и њеног савезника Роналда Регана који је предложио да Лондон преговара са Буенос Ајресом, уместо да предузме војну акцију, ако се аргентинске снаге не повуку.

Реган је телефонирао британској премијерки 31. маја 1982. године пред напад на престоницу Фокланда, град Стенли, и предложио да се на острва доведу међународне мировне снаге како би се спречило потпуно понижење Аргентинаца, што је Тачерова одбила, рекавши да нема алтернативе аргентинској предаји и поновном успостављању потпуне британске контроле над острвима.

Британски национални архив објавио је и поруку коју је Тачерова написала, али није послала шефу аргентинске војне хунте генералу Леополду Галтиерију, у коме каже да су британске снаге на прагу победе и да он неће моћи лако да објасни зашто су његови војници гинули.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи