Читај ми!

Божић у свету

У традиционалном Божићном говору, папа Бенедикт XVI позвао на мир у свету. Има наде у свету, чак и у најтежим временима и у најтежим ситуацијама, поручио је папа с прозора базилике Светог Петра у Ватикану. Хиљаде хришћана из целог света окупило се у Витлејему, на прослави Божића, на месту где је рођен Исус Христ.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI упутио је традиционалну божићну поруку "Граду и свету" с прозора базилике Светог Петра у Ватикану. У поруци папа је затражио  престанак крвопролића у Сирији и позвао на дијалог којим би се пронашло политичко решење за сукобе у тој земљи.

"Има наде у свету, чак и у најтежим временима и у најтежим ситуацијама", рекао је папа пред десетинама хиљада верника који су се окупили на истоименом тргу у Ватикану.

Честитајући Божић на 65 језика, папа је, такође, позвао на мир на Блиском истоку, а затражио је и поштовање верских слобода у Кини. Он од новог кинеског руководства очекује да цени допринос религија, и помоћ у изградњи "друштво братства племенитих људи и целог света".

"Још једном позивам на окончање крвопролића, лакши приступ помоћи намењене избеглицама и расељенима и дијалог у циљу изналажења политичког решења за тај сукоб", рекао је папа.

"Нека мир пронађе сиријски народ, дубоко рањен и подељен сукобом који не штеди ни оне који не могу да се бране и који односи невине жртве", навео је папа.

Поглавар 1,2 милијарде верника римокатоличке цркве широм света је, такође, осудио насиље у Нигерији и Малију, афричким државама у којима су хришћански верници у протеклих неколико месеци били мета напада исламистичких група.

"Нека Христово рођење врати мир у Мали и Нигерији, где варварски акти тероризма носе жртве, посебно међу хришћанима", позвао је папа. Он се помолио за помоћ и утеху избеглицама из источног ДР Конга, где су напади побуњеника приморали десетине хиљада људи да напусте своје домове и такође се помолио за мир у Кенији, где су "брутални напади погодили цивилно становништво и места богослужења".

Папа је синоћ запалио божићну свећу мира у прозору својих приватних одаја у Ватикану. Ходочасници, туристи и грађани Рима окупљени на Тргу Светог Петра поздравили су паљење свеће. Папа је у Базилици светог Петра служио вечерњу мису уочи Божића.

Хиљаде хришћана дочекује Божић у Витлејему. То је прва прослава у Витлејему од када је тај град проглашен за светску баштину и од када је Палестина призната као држава посматрач у Уједињеним нацијама.

У граду је владала празнична атмосфера а постављена је и јелка висока 17 метара. Ово је прва прослава Божића у Витлејему од када је тај град проглашен за светску баштину и од када је Палестина призната као држава посматрач у Уједињеним Нацијама.

Израелска војска је за време божићних празника смањила своје безбедносне мере како би олакшала кретање хришћанских верника. Бадње вече прослављено је и на Блиском Истоку: Либији, Турској, Либану.

Један хор у Сирији осим црквеног певао је и друге песме док се многи у Сирији и широм света моле за безбеднију и срећнију Нову годину.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи