Монти има план!

Иако се неће кандидовати за премијера, Марио Монти ће размотрити идеју да предводи наредну италијанску владу уколико то затраже политичари који деле његове ставове. У међувремену, одлазећи премијер Италије објавио план за реформу земље.

Одлазећи италијански премијер Марио Монти је објавио план за "Промене у Италији, реформе у Европи" на чак 25 страна, недуго након што је саопштио да се неће поново кандидовати за функцију премијера на изборима у фебруару.

Монти ће, ипак, размотрити идеју да предводи следећу владу уколико то затраже политичари који деле његове ставове.

За некога ко не планира да се поново кандидује за премијера, Монти је осмислио веома детаљан план о томе како решити финансијске проблеме Италије и подстаћи оздрављење привреде те земље и остатка Европе, оцењује америчка агенција АП.

До сада су Монтијев план подржали, не само лидери политичког центра, који га желе за премијера, већ и челник Католичке цркве у Италији.

Марио Монти је у свом новом плану изнео кораке које званични Рим мора да предузме да би привео крају примену реформи које је увела његова техничка влада да би зауздала раст јавног дуга, подстакла економски раст и извела трећу по величини европску привреду из рецеције.

Међу приоритетима одлазећег премијера су привлачење више иностраних инвестиција, улагања у истраживање, зарађивање на културном благу Италије и борба против утаје пореза и корупције.

Поред тога, Монти апелује на примену подстицаја за запошљавање жена и младих, како би се на тај начин смањила висока стопа незапослених међу младима од чак 36 и по одсто, а додао је и да јавна администрација Италије мора да буде ефикаснија и транспарентнија.

У отвореном писму упућеном италијанској јавности, у којем је представио свој план, Монти је истакао да жели да допринесе будућности Италије, како би помогао политичким лидерима да се оријентишу пре него што се упусте у оштру двомесечну кампању уочи избора заказаних за 24. и 25. фебруар.

"Оним снагама које покажу уверљиву одлучност бих понудио своје признање, охрабрење, а ако то буде од мене затражено, и смернице", написао је Монти.

Лидери италијанског политичког центра, који су тражили да Монти буде њихов кандидат за премијера, разговарали су о његовом плану на 25 страна и одушевљено га прихватили, јавља италијанска агенција АНСА, позивајући се на неименоване изворе.

Поред тога, председник Италијанске бискупске конференције кардинал Анђело Бањаско хвали Монтијеве "иновативне" предлоге. Подршка цркве се сматра веома важном за владу у земљи која је већински католичка, попут Италије, подсећа АП.

Економиста Монти је пре годину дана одређен да предводи техничку владу у Италији, након што је тадашњи премијер Силвио Берлускони био приморан да поднесе оставку због оштре реакције тржишта на његову немогућност да примени неопходне реформе због спаса Италије од европске дужничке кризе.

Монти је поднео оставку у петак, након што је италијански парламент усвојио буџет за 2013. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи