Читај ми!

"Њузвик": Последња насловна страна

Откривено је како ће изгледати насловна страна последњег штампаног издања чувеног америчког часописа "Њузвик". Часопис ће од првог дана следеће године у потпуности прећи на онлајн издање.

"Њузвик" је обелоданио како ће изгледати насловна страна последњег шампаног издања пре него што чувени амерички часопис пређе на искључиво онлајн верзију у 2013. години.

Издање од 31. децембра имаће на насловној страни црно-белу фотографију седишта часописа на Менхетну са натписом "Последње штампано издање".

Разлог за обуставу штампаног издања је пад прихода од реклама и преласка читалаца на интернет, објавио је Би-Би-Си.

Уредница часописа Тина Браун каже да је ово ново поглавље у историји Њузвика који, као и увек, иде корак испред догађаја.

"У том духу ми чинимо и овај последњи велики заокрет, прихватајући дигитални медиј који ће и наша конкуренција на крају морати да прихвати са подједнаким жаром", објаснила је Тина Браун.

Први број Њузвика изашао је 17. фебруара 1933. године, а на насловној страни имао је седам фотографија, по једну причу за сваки дан у недељи.

У златно доба имао је тираж од три милиона примерака, али је увек био за корак иза свог ривала, часописа Тајм.

С доласком интернета и онлајн издања, тираж и приходи од реклама били су у сталном паду.

Компанија "Вашингтон пост" купила га је 1961. године, а Њузвик се шездесетих посебно истицао текстовима о борби за грађанска права и расну равноправност. Ипак, новинарке су 1970. године тужиле часопис за дискриминацију против жена, што је изазвало ланчану реакцију у Њујорк тајмсу и још неким медијима.

У историји часописа остали су забележени исцрпни извештаји о прислушкивању у време Никсона, али и гафови попут најаве дневника из Хитлеровог бункера 1983. године која се показала лажном.

Њузвик је 2005. године објавио да је Куран бацан у тоалет као део тактике испитивања у Гвантанамо беју, али је после жестоких протеста на Блиском истоку демантовао ту причу.

Компанија "Вашингтон пост" продала је часопис издавачу Сиднију Харману за један долар 2010. године и часопис је три месеца касније спојен са листом Дејли бист.

Прелазак на дигитално издање омогућиће Њузвику да смањи трошкове штампе и дистрибуције, али ће изгубити на рекламама, које се плаћају више за штампана него за онлајн издања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи