Читај ми!

"Империја оружја" узвраћа ударац

Америчка асоцијација за оружје оптужује Белу кућу да подрива Устав и опет одбацује свако ограничење поседовања оружја. За подривање Устава САД оптужена и новинарска звезда "Си-Ен-Ена", за коју се петицијом тражи да буде депортован.

Национална асоцијација за наоружање (НРА), најмоћније удружење поборника права на поседовање оружја у САД, још једном се апсолутно успротивила било каквим ограничењима у тој области.

Такви захтеви су се појавили у јавности након недавног масакра деце у Конектикату, а председник САД Барак Обама је затражио од Конгреса да поново уведе забрану слободне продаје полуаутоматског оружја, која је истекла 2004. године, као и да се пооштре услови за куповину ватреног оружја.

Изузетно утицајна НРА, чији је председник Вејн Ла Пјер, оптужује Белу кућу за покушај подривања уставног права Американаца на ношење оружја.

Ла Пјер оцењује да нема тог прописа о ношењу оружја који ће учинити да деца буду безбеднија и критикује "медијску машину" за сваљивање кривице на индустрију оружја сваки пут када се догоди напад попут оног у основној школи "Сенди Хук" у граду Њутаун у Конектикату.

"Видите, пиштољ је оруђе. Криминал је оно што је проблем", изјавио је Ла Пјер у синоћном интервјуу телевизијској мрежи Ен-Би-Си, који се могао гледати широм САД.

Недавна Ла Пјерова изјава о оружју и полицајцима као начину заштите школа од будућих масовних убица наишла је на опште згражавање. Тако је конзерватвни лист Њујорк Пост назвао Ла Пјера, преко насловне стране, "наоружаним лудаком" и "клипаном из НРА који бизарно лупета у вези са Њутауном".

Ла Пјер је у интервјуу Ен-Би-Сију поновио да ће само наоружани чувари и полиција омогућити да деца буду безбеднија и позвао Конгрес да за то издвоји новац, додајући да НРА координисати напоре да се бивши војници и полицајци такође поставе у школе као - добровољни чувари.

Више од 30.000 особа је до данас потписало петицију којом се тражи да се британска звезда америчке телевизије Си-Ен-Ен Пирс Морган протера из САД, због залагања за строжу контролу оруја.

Прошле недеље је Морган противника строже контроле оружја Ларија Прата који је гостовао у његовој емисији назвао "невероватно глупим човеком".

Противници строже контроле оружја су у петак покренули потписивање петиције у којој се Морган оптужује за "напад на Устав САД", због чега се тражи његова депортација.

Вечне полемике о строжој контроли оружја у САД посебно су заоштрене када је Адам Ланца (20) у Њутауну убио двадесеторо ђака, од којих неки нису имали више од шест година, као и шесторо одраслих. Такође је убио своју мајку, на крају је убио себе, док је полиција опкољавала место злочина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи