Читај ми!

Конфликте решавати мировним процесима

Мировни процес једини начин који може да обезбеди трајно решење за спорове и конфликте у свету, рекао председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић. Дугорочни мир и стабилност могу бити остварени једино интегрисаним међународним приступом, поручио Јеремић.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић изјавио је да је мировни процес једини начин који може да обезбеди трајно решење за спорове и конфликте у свету, а да дугорочни мир и стабилност могу бити остварени једино интегрисаним медјународним приступом.

"У данашњем свету глобализације и повезаности, оно што се дешава у једном његовом делу има подједнак утицај на све нас", рекао је Јеремић на затварању последње радне седнице 67. заседања Генералне скупштине УН.

Како је објаснио, то је имао и на уму кад је за ту сесију изабрао њену главну тему - решавање медјународних спорова или ситуација мирним средствима.

Јеремић је подсетио да је током 67. заседања Генерална скупштина усвојила 193 резолуције и 55 одлука, а да је највише пажње изазвало, како је рекао, историјско гласање којим је статус Палестине унапредјен од ентитета посматрача у државу посматрача нечланицу.

Он је тада, како је подсетио, уочи гласања упутио апел са говорнице, а посебно пријатељима у Палестини и Израелу, да раде за мир, са циљем проналажења свеобухватног решења.

"Чврсто верујем да кад је реч о Блиском истоку и другим областима растрзаним конфликтима широм планете да је ангажовање у мировном процесу једини начин да се сукоби трајно реше", рекао је председник Генералне скупштине УН.

Сумирајући рад током генералне дебате, Јеремић је оценио да је она показала да постоји сагласност међу државама чланицама да су превенција сукоба, дугорочни мир и безбедност, као и одрживи развој, једино оствариви путем интегрисаног приступа.

"Остваривање Миленијумских циљева развоја остају суштина наше заједничке визије за напреднији, миран и правичнији свет", навео је Јеремић један од будућих приоритета тог тела светске организације.

Одрживи развој значајан за човечанство

Јеремић је апеловао на државе чланице да, у том циљу, уложе напор, јер је одрживи развој од неприкосновеног значаја за цело човечанство.

"То је несумњиво сложен процес који тражи велике напоре и дипломатску вештину и зато верујем да не смемо да дозволимо да и даље губимо време", сматра Јеремић.

Он је најавио да ће један од приоритета у наставку 67. седнице ГС УН бити остваривање споразума конференције посвећене одрживом развоју - "Рио плус 20", као и да ће уложити напоре на формирању Политичког форума на високом нивоу који би заменио постојећу комисију која се до сада бавила тим питањем.

Јеремић је, такође, најавио да ће организовати тематску дебату како би повезао најразвијене земље света окупљене око Г-20 са осталим земљама света будући да су, како је оценио, редовне консултације све потребније с обзиром на извештаје о даљем успоравању економског раста.

Током предстојећих месеци, председник Генералне скупштине УН ће организовати и расправе посвећене улози међународног кривичног правосуђа у циљу помирења, социјалној неједнакости, климатским променама, култури, развоју и другим.

"Циљ свих ових расправа је и ревитализација Генералне скупштине, која мора константно да спроводи оно што је договорено", рекао је Јеремић.

Он је обећао да ће наставити да "охрабрује" већу транспарентност у раду Генералне скупштине, али и ефикасно коришћење времена и средстава за остваривање заједничких циљева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи