Читај ми!

Добри и лоши момци сa оружјем

Лошег момка са оружјем може зауставити само добар момак са оружјем, рекао директор америчке Националне асоцијације за пушке Вејн Лапјер. Директор НРА предложио да се у свакој држави у Америци уведе наоружано обезбеђење.

Моћно америчко удружење наоружаних грађана "Национална асоцијација за пушке" (НРА) остало је при радикалном ставу и саопштило да су свим школама потребни оружје и полицајци да би се спречио следећи масовни убица "који чека иза угла".

Вејн Лапјер, директор НРА, изнео је тај став усред растућих позива за ограничавање наоружавања грађана после масакра 26 деце и особља основне школе у Конектикату.

Неки посланици Конгреса САД који су се дуго ругали предлозима за ограничавање наоружавања грађана, почели су да нуде уступке, а жестока дебата о будућем закону се очекује у јануару.

Председник Барак Обама је затражио "праву акцију, и то одмах".

То је довело у дефанзиву највећи амерички лоби за право на наоружавање. После једнонедељног ћутања о оружаном дивљању у Основној школи "Сенди Хук", НРА је у петак сазвала конференцију за штампу.

"Лошег момка са оружјем може зауставити само добар момак са оружјем", рекао је Вејн Лапјер.

Неки су предвиђали да ће НРА омекшати став после покоља толико деце који је полу-аутоматском пушком извршио умно поремећени младић.

Уместо тога, Лапјер је одржао 25 минута дугу тираду против помисли да би закон о ограничавању наоружавања грађана зауставио убијања у друштвеној култури у којој су деца свакодневно изложена насиљу у видео-играма, филмовима и музичким спотовима. Лапјер је указао да је оружје решење, а не проблем.

"У свакој школи у Америци нужно је увести програм заштите који доказано ради - наоружано обезбеђење", рекао је Лапјер.

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг је изјавио да НРА окривљује све изузев себе за општу кризу због употребе оружја и нуди "параноичну, искривљену визију још опасније и насилније Америке у којој су сви наоружани и ниједно место није безбедно".

Лапјер је рекао да Конгрес САД треба одмах да одреди новац из буџета за ангажовање наоружаних полицајаца у свим школама. Рекао је да ће НРА направити програм за реаговање школа у ванредним ситуацијама који би укључивао добровољце из чланства НРА од 4,3 милиона, који би помогли школским чуварима деце.

Његову идеју о наоружаним полицајцима су одмах напали активисти који се залажу за ограничавање поседовања оружја. Једна од ноћас изнетих идеја је биометријска контрола на улазима у школе, уз патроле у околини и уз састављање планова одбране сваке школе од оружаног напада.

Систем пун мањкавости

Иако постоји савезна база података ментално оболелих људи, у њој су значајне празнине. Чак и уколико би база података била потпуна, то не би спречило извршиоце четири масовне пуцњаве од 2011. да се докопају моћног оружја и употребе га. Остали оптужени, за друге слчне нападе, или су украли оружје или их судови пре пуцњаве нису оценили као ментално поремећене, те нису били у евиденцији.

Конгресмен демократа Џеролд Надлер из Њујорка је тако указао да наоружано особље средње школе у граду Колумбајн, у Колораду, и у војној бази Форт Худ, у Тексасу - где су се догодиле сличне трагедије, није могло да заустави пуцњаву.

Либерална група КРЕДО која је испред Конгреса САД организовала протест против НРА, оценила је говор Лапјера као "бизаран и искрено параноичан".

Министарство образовања каже да у Сједињеним Државама има 98.817 државних и 33.366 приватних школа.

Процењује се да школе имају 10.000 својих, школских полицајаца, већина је наоружана и ангажована преко полицијских управа.

Анкета Си-Ен-Ена и О-аР-Сија обављена ове недеље, утврдила је да се 52 одсто Американаца залаже за велика ограничења поседовања оружја или за потпуну забрану. Четрдесет шест одсто анкетираних каже да држава и друштво могу спречити будуће оружано насиље, а то је пре две године сматрало само 13 одсто испитаника.

Председник Обама је већ затражио од Конгреса да врати на снагу забрану поседовања одређених врста оружја која је истекла 2004. године и да законом забрани куповину оружја од приватних продаваца, без провере подобности купца. Обама је наговестио да жели и да Конгрес размотри могућност забране поседовања шаржера за велики број метака.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи