Џон Кери уместо Хилари Клинтон

Барак Обама именовао Џона Керија за новог државног секретара. Именовање Керија мораће да буде потврђено у Сенату, што је услов за преузимање функције од Хилари Клинтон.

Амерички председник Барак Обама именовао је сенатора из редова демократа Џона Керија за новог државног секретара.

Именовање Керија мораће да буде потврђено у Сенату, што је услов за преузимање функције од досадашње државне секретарке Хилари Клинтон.

"Знам да ћете бити сјајан државни секретар", рекао је Обама обраћајући се Керију током кратког говора у Белој кући.

"Нећемо погрешити ако кажемо да мало људи познаје толико председника држава и премијера (у свету) и тако добро познаје спољну политику као Џон Кери, и то је оно што га чини савршеним кандидатом за водјење америчке дипломатије", рекао је Обама.

Амерички председник је истакао да је током своје каријере у Сенату, као председник Одбора за спољне послове, Кери одиграо кључну улогу у свим великим питањима спољне политике САД у последних 30 година.

"Неће морати да пролази кроз велику обуку за свој посао", рекао је Обама, и додао да је Кери задобио поштовање и поверење својих колега из Сената.

"Захвалан сам Вам што сте прихватили овај задатак и сигуран сам да ће Сенат вашу номинацију брзо одобрити", рекао је Обама.

Барак Обама је одао признање америчкој државној секретарки Хилари Клинтон која је раније изјавила да не жели да остане на својој функцији после 20. јануара, када истиче први председнички мандат Барака Обаме.

Хилари Клинтон је оценила Обама направио сјајан избор номиновањем Џона Керија за њеног наследника.

"Разговарала сам са сенатором Џоном Керијем и честитала му на именовању за државног секретара", навела је Клинтонова у саопштењу.

Она се нада да ће Керијева номинација ускоро бити потврђена и рекла је да је њеном "пријатељу, колеги и партнеру" Керију "дипломатија у крви".

"Он зна како се брани наша земља и наше вредности", навела је Клинтонова, додајући да је Кери "уважен широм света" и да ће "бити у стању да одржи и прошири америчко глобално лидерство".

Џон Кери се нашао у врху Обаминог списка за шефа Стејт департмента пошто се амбасадорка УН Сузан Рајс повукла из трке прошле недеље након оштрих критика републиканаца због њених изјава о терористичком нападу на амерички конзулат у Бенгазију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи