Читај ми!

Монти поднео оставку

Пошто је италијански парламент усвојио буџет за 2013. годину, премијер те земље Марио Монти поднео оставку. Парламентарни избори планирани за фебруар.

Италијански премијер Марио Монти поднео је вечерас оставку пошто је парламент усвојио буџет за 2013. годину. Ванредни парламентарни избори планирани су за фебруар.

Монти је одлучио да се повуче са премијерске функције пошто је партија Силвија Берлусконија ускратила подршку његовој влади.

"Овај говор је последњи мој чин пре оставке", рекао је Монти на данашњем скупу страних амбасадора одржаном у време када је италијански парламент усвајао буџет за 2013. годину.

Доњи дом парламента одобрио је буџет за 2013. годину са 309 гласова "за" и 55 "против".

Монти је заменио Берлусконија у новембру 2011. године као шеф технократског кабинета задужен да спасе Италију од банкрота. У заслугу му се приписује сређивање јавних финансија и обнављање поверења на тржишту, али незапосленост је од његовог доласка достигла рекордну стопу, док је економија и даље у рецесији.

Избори би требало да буду одржани 24. фебруара.

Према најновијим анкетама, највећу популарност у Италији тренутно ужива Пјер Луиђи Берсани, лидер Демократске странке, главне партије левог центра.

Италијански медији су ових дана објавили да ће Монти на предстојећим изборима вероватно бити кандидат коалиције конзервативних странака на челу с демохришћанима, блиским власнику Ферарија Луки ди Монтеземолу.

Како наводи агенција Франс прес, оно што је сигурно, то је да Монти неће бити кандидат коалиције десног центра у којој је и странка Народ слободе Силвија Берлусконија.

Марио Монти постао је премијер Италије 16. новембра 2011. Он је 11. новембра 2011 прихватио мандат за формирање нове италијанске владе од председника Ђорђа Наполитана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи