Читај ми!

Путин са лидерима ЕУ

Руски председник Владимир Путин разговара у Бриселу са лидерима Европске уније о спорним питањима енергетике, о рату у Сирији, али и о оштром поступању руске власти према опозицији. Још једна тема разговора биће руски захтев за укидање виза за путовање својих држављана у ЕУ земље.

У Бриселу, руски председник Владимир Путин разговара са лидерима Европске уније о спорним питањима енергетике, о рату у Сирији, а на тапету ће бити и руска власт због оштрог поступања према опозицији.

За Путина главна тема данашњих разговра су прописи ЕУ о енергетском тржишту чији је циљ да се подстакне конкуренција, а које је Москва описала као дискриминаторски према руској државној компанији Гаспром.

Европски званичници су упозорили да ће према европским прописимиа "Гаспром" морати да дозволи другим произвођачима гаса приступ будућем гасоводу "Јужни ток".

Пропис Европске уније "Трећи енергетски пакет" забрањује произвођачима да имају власништво над транзитним постројења као што су гасоводи. Гаспром је такође под истрагом ЕУ да се утврди да ли је прекршио прописе о конкуренцији тиме што је везао цене гаса са ценама нафте.

Путинов саветник за спољне послове Јури Ушаков рекао је да ће у центру самита Русија-ЕУ бити енергетска питања.

Навео је и да је Путин покренуо питања везана за "Трећи енергетски пакет" током својих разговора прошлог месеца са немачком канцеларком Ангелом Меркел, када је изразио наду да ће она и други европски лидери прихватити руске аргументе.

"Надамо се да ће разговори са водећим званичницима ЕУ бити конструктивни и да ће се наћи начин да се изађе из ћорсокака", рекао је Ушаков у брифингу за новинаре.

Русија сматра да ће прописи ЕУ обесхрабрити "Гаспром" да инвестира у гасоводе и складишта гаса ако његова инфранструктура буде на располагању другима. Зато Русија није вољна да "трећим странама" дозволи приспуп својим гасоводима, а посебно "Јужном току".

Још једна тема разговора биће руски захтев за укидање виза за путовање својих држављана у ЕУ земље. Званичници ЕУ сматрају да је због порозних руских граница са њеним бившим совјетским суседима за сада немогуће увести безвизни режим, док Кремљ критикује ЕУ због тога што толико одуговлачи по том питању.

Међу темама из света доминираће питање Сирије. Русија је наследила старо совјетско савезниство са Сиријом и Москва подржава председника

Башара ал Асада од када је почела побуна против њега марта 2011. године а, заједно са Кином, ветом је блокирала у УН три резолуције са санкцијама против Дамаска.

Путин је међутим, уочи путовања у Брисел рекао на конференцији за штампу да Русија увиђа потребу за променом у Сирији.

Европски званичници ће највероватније покренути питање оштрог опхођења Путинове власти са опозицијом у Русији, укључујући хапшења, претраге кућа опозиционих активиста и репресивне закони против демонстраната и невладиних организација.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи